Orkaan Rita overspoelt New Orleans

Een deel van New Orleans is gisteren opnieuw overstroomd als gevolg van orkaan Rita, nadat de stad eerder al zwaar was getroffen door orkaan Katrina.

Het dijkenstelsel van de stad begaf het op ten minste vijf punten, waardoor de delen van de stad die ruim drie weken geleden waren ondergelopen door de eerdere orkaan, opnieuw onder water kwamen te staan.

Het door Katrina verzwakte dijkenstelsel, dat nog onderwerp van herstelwerkzaamheden was, bleek niet bestand tegen een overvloed aan water die werd veroorzaakt door de naderende orkaan. De orkaan naderde de VS vannacht vanuit de Golf van Mexico.

Volgens prognoses bij het sluiten van deze krant zou orkaan Rita in de loop van zaterdag in Texas aan land komen. Gisteravond werd de voorziene kracht van Rita teruggebracht tot categorie 3 op de schaal van Saffir-Simpson, met topsnelheden van ruim 200 kilometer per uur. Eerder deze week werd gerekend op categorie 5, boven de 250 kilometer per uur.

De voorziene route van de orkaan verlegde zich gisteren enigszins naar het oosten. Het zag er niet langer naar uit dat Galveston en Houston in Texas het zwaarst zouden worden getroffen, maar de oostelijker gelegen kuststad Port Arthur en het iets noordelijker

Beaumont, beide in Texas.

Terwijl orkaan Rita gisteren nog boven de Golf van Mexico hing, veroorzaakte de orkaan al hevige wind en regenval rond New Orleans. Door de richting van de wind kon het overvloedige water uit een meer bij de stad niet de gebruikelijke afvoer vinden naar de oceaan. Daardoor sloeg het water op de door orkaan Katrina aangetaste dijken, die niet in staat bleken een nieuwe overstroming tegen te gaan.

In eerste instantie stroomde alleen het negende district van de stad onder, waar zich twee dijkdoorbraken voordeden. Later kwamen er ook berichten van overstromingen in andere wijken, onder meer Saint Bernard, dat al zwaar werd getroffen door Katrina. Ook deden zich drie andere, kleinere dijkdoorbraken voor. Gevreesd werd vannacht voor meer breuken, mede door verdere hevige regenval die werd verwacht.

Eerder deze week had burgemeester Nagin van New Orleans de evacuatie gelast van alle inwoners die zojuist waren teruggekeerd naar de stad. Daardoor was New Orleans leeg toen de stad gisteren opnieuw overstroomde. Wel deed zich opnieuw grote materiële schade voor. Auto's werden in de stroom meegenomen.

Volgens schattingen van de autoriteiten hebben de afgelopen dagen bijna drie miljoen mensen hun woningen in het zuiden van Texas verlaten, op de vlucht voor orkaan Rita. Dit veroorzaakte uitzonderlijke filevorming op de wegen en tekorten aan benzine.

Bij een busongeval bij Dallas kwamen gisteren 24 voornamelijk oudere evacués om het leven. De bus waarin de ouderen werden vervoerd, brandde geheel uit.

Reportagepagina 5