Mozart: Vioolconcerten 3&4

De jonge Duitse violiste Julia Fischer (1983), al een tijd de vaste gaste bij het Nederlands Philharmonisch Orkest, schrijft zelf cadenzen, de korte virtuoze passages in een soloconcert. `Vroeger werden ze vaak geïmproviseerd', zegt Winkler Prins, `maar sedert Mozart worden ze vaak door de componist voorgeschreven, soms zelfs verplicht'.

Julia Fischer trekt zich daar niets van aan in haar opname van de Vioolconcerten 3 en 4 van Mozart. Zes cadenzen zijn van haar, een is van Yakov Kreizberg, de dirigent die haar met het Nederlands Kamerorkest begeleidt. En dan is er nog een van Joseph Joachim, een van de grootste violisten van de 19de eeuw, zelf ook componist van vioolconcerten en de consultant van Brahms. De cadenzen van Fischer vatten de muziekhistorie samen, alsof ze die schreef namens Bach, Beethoven of Joachim.

Julia Fischer Penta Tone 5186 064

****