Kroatengenen

Kroaten zijn nauwer verwant aan de Finnen dan aan de Serven en andere bewoners van het voormalige Joegoslavië. Met die bewering jaagt de Kroatische onderwijs- en wetenschapsminister Dragan Primorac zijn wetenschappelijke landgenoten tegen zich in het harnas. Zij vrezen dat hij die leer op alle Kroatische scholen wil laten onderwijzen.

Primoracs, voormalig medisch onderzoeker, ziet de Kroaten net als de Finnen als nakomelingen van oude, uit midden-Azië afkomstige beschavingen. Maar zijn ideeën zijn gebouwd op drijfzand, zeggen de Kroatische wetenschappers. Ze verwijten hun ex-collega dat hij een tijdbom legt onder de gevoelige verhoudingen tussen de bevolkingsgroepen in het voormalige Joegoslavië.

De zaak is vorige week weer eens op scherp gezet door Vladimir Paar, Primoracs adviseur voor de basisschoolcurricula, meldt Nature deze week. ``Het is mooi om te zien dat wetenschappelijk onderzoek kan bijdragen aan de geschiedkundige kennis. Binnenkort zal worden aangetoond dat Kroatië tot de oudste naties in Europa behoort en dat Hongaren meer Slavische kenmerken dragen dan de Kroaten.''

Minister Dragan Primorac was in 2000 nog onderzoeker en mede-auteur van een Science-artikel dat de menselijke kolonisatie van Europa aan de hand van genetische verschillen op een deel van het Y-chromosoom beschreef. Uit de gegevens die hij aandroeg, zou blijken dat de Kroaten meer op Finnen lijken. Maar Ornella Semoni, de eerste auteur van het onderzoek, weerspreekt dat idee. ``De Kroaten hebben een profiel van genetische markers dat overeenkomst met de rest van de Balkanbewoners'', zei de Italiaanse tegen Nature.