Kostbare kruiden

In een e-mail verzuchtte een lezer dat in deze rubriek vaak geadviseerd wordt gladde/platte peterselie te kopen in plaats van de smakeloze krulvariant maar dat die aanbevolen soort zo slecht verkrijgbaar is. Is daar iets aan te doen? Ja. Bij winkels klagen over de ongekrulde peterselie. Als we dat allemaal gaan doen moet het helpen.

De vraag was aanleiding om het kruidenaanbod in de supermarkt onder de loep te nemen. Je vindt er potjes met kruiden en in de koelvitrine verschillende plastic doosjes of zakjes kruiden. Peterselie is goedkoper dan bijvoorbeeld basilicum. Ik betaalde voor 15 gram verpakte basilicum respectievelijk 99 cent en 1,09 Euro. Die hoge prijs wordt veroorzaakt door de omslachtige reis die de kruiden na het plukken moeten afleggen. Ook het verpakken moet worden doorberekend. Verwijder je de steeltjes bij die 15 gram basilicum (of andere kruiden) dan houd je een miezerig beetje over. Leuk voor een garnering maar veel te weinig om bijvoorbeeld zelf pesto te maken.

Geen wonder dat de supermarktklant naar potjes pesto grijpt. Die pesto is goedkoper en sneller klaar. De smaak is niet te vergelijken met die van zelfgemaakte pesto. Voor een flinke bos verse, niet in plastic verpakte, zeer betaalbare kruiden moet je naar de Turkse en Marokkaanse slager/groenteman. Rol een bos kruiden in een iets vochtige krant en leg dit pakketje in de groentela. De kruiden blijven dagenlang goed.

Het recept voor gebakken courgettes met kruiden: snijd de gedroogde tomaten in kleine stukjes. Snijd de uiteinden van de courgettes. Mijd grote exemplaren die vaak sponzig en slap zijn. Snijd ze vervolgens een of meerdere keren in de lengte door. Verhit olijfolie in een royale koekenpan en bak de courgettehelften enkele minuten aan beide kanten op een niet te hoog vuur. Voeg fijngehakte knoflook en stukjes tomaat en fijngehakte peterselie toe. Breng op smaak met zout. Besprenkel de courgettes met citroensap en strooi ten slotte muntblaadjes over het gerecht. Scheur grote muntblaadjes eventueel in reepjes. Eten bij lamskoteletten of -gehakt.