Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

KNVB vreest fors duurder voetbalkaartje

De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) waarschuwt voor fors duurdere kaartjes als het kabinet de politiekosten gedeeltelijk zal gaan doorberekenen aan clubs in het betaald voetbal.

Het kabinet wil een maximum van tweehonderd uur politie-inzet invoeren per wedstrijd in het betaalde voetbal. De uren daarboven zouden dan voor de helft voor rekening van de voetbalclubs komen. ,,Dat betekent dat de toegangsbewijzen dan gemiddeld met 30 procent stijgen'', aldus Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de bond.

Kesler zei dat gisteren in Rotterdam op het congres `Veiligheid bij voetbal en publieksevenementen'. De directeur van de voetbalbond pleitte opnieuw voor de invoering van een voetbalwet. Volgens de voetbalbond kunnen met zo'n wet de politiekosten beter naar beneden worden gebracht. ,,Over dit voorstel van het kabinet is niet goed nagedacht. Dit voorstel moet zo snel mogelijk in de prullenbak.''

De KNVB denkt dat de oplossing voor het voetbalgeweld ligt in het strenger aanpakken van de daders. De bond is al langer een voorstander van strafrechtelijke stadionverboden met een meldingsplicht. Kesler: ,,Die mogelijkheid is er al, maar er wordt zelden gebruik van gemaakt. In de laatste tien jaar maar één of twee keer. Vandalen zijn echter als de dood voor een goede meldingsplicht. Daarmee kunnen we de inzet van politie rond voetbalwedstrijden beter terugdringen. Dan is heel die doorberekening niet nodig.''

Bovendien heeft Kesler het idee dat de wet vooral op het voetbal is gericht. In een eerdere versie van de wet zouden de politiekosten worden doorberekend bij alle publieksevenementen. Daarvan is inmiddels geen sprake meer. ,,Dat is raar. Aan de ene kant wordt het voetbal gebruikt als maatschappelijk vehikel om bijvoorbeeld de sportnota uit te dragen en de integratie te bevorderen.''

De voetbalbond kreeg bijval van de politie. Jos van Deursen, portefeuillehouder voetbal in de Raad van Hoofdcommissarissen (RvH), zei gisteren dat de politie en het Korpsbeheerdersberaad (KBB) principieel tegen doorberekening zijn. ,,De handhaving van de openbare orde is een kerntaak van de overheid, die gefinancierd moet worden uit algemene middelen.''

Het is nog maar de vraag of het kabinetsplan op een meerderheid in de Tweede Kamer kan rekenen. De PVDA wijst het plan af, de VVD staat er kritisch tegenover. Het CDA is wel voorstander van het wetsvoorstel.