Iedereen eert `Hazes die de baas is'

De dood van André Hazes, een jaar geleden, werd gisteren herdacht. Met een standbeeld in de Amsterdamse Pijp, een concert in de Rotterdamse Ahoy' en tien vuurpijlen in Hoek van Holland.

Een realityshow, een boek, nog een boek, een rechtszaak, een standbeeld, een herdenkingsconcert en vuurpijlen met zijn as die de hemel in werden geschoten. Kon het iemand zijn ontgaan dat André Hazes gisteren precies een jaar dood was?

Alle aandacht van de afgelopen weken culmineerde gisteravond in tien vuurpijlen. Het vuurwerk met daarin een deel van Hazes' as werd afgeschoten vanaf de pier van Hoek van Holland – en niet vanaf Noordwijk, zoals naar verluidt zijn eigen wens luidde. Een vol Ahoy' juichte bij de explosies.

Weduwe Rachel en haar twee kinderen waren er natuurlijk bij, op de pier in Hoek van Holland, zoals ze de afgelopen tijd overal bij waren. Maanden geleden was de weduwe van de vorig jaar op 53-jarige leeftijd overleden zanger begonnen met de voorbereidingen voor de herdenking. In de serie Namens André, die de Tros de afgelopen weken uitzond, deed zij verslag.

Dat verslag leidde diverse malen tot commotie; over de onthulling bijvoorbeeld dat Hazes in zijn jeugd seksueel was misbruikt, zonder overigens dat Rachel vertelde door wie; door de rechtszaak die Hazes' eerste vrouw aanspande omdat ze vond dat ze er bekaaid vanaf kwam in Rachels boek; door de publiciteit die Hazes' broer zocht omdat hij vond dat Rachel de familie uit elkaar had gedreven.

Maar tijdens het herdenkingsconcert gisteravond in Ahoy' was Rachel opvallend afwezig; alleen aan het einde van het concert kwam ze via een rechtstreeks verbinding met Hoek van Holland in beeld. Hoewel beperkt werd haar aanwezigheid met gemengde gevoelens ontvangen; voor veel Hazesfans is ze een op geld en aandacht beluste vrouw.

Verder stond het concert vooral in het teken van André Hazes zelf. Guus Meeuwis opende, om daarna in sneltreinvaart naar Amsterdam te vertrekken voor een optreden met zijn eigen band. Willeke Alberti volgde, met een ode aan Hazes en haar vader. Xander de Buisonjé zong, en Marianne Weber en Danny de Munck sloten af met Adieu André. Ook werden enkele favoriete nummers van Hazes gespeeld, waaronder Santana en Gary Moore. Maar het origineelst waren Lange Frans en Baas B., met een eigen nederhop-ode aan de betreurde zanger: ,,Ik kom uit het land van Hazes/ waar hij in elk café de baas is''.

Het hele concert, dat `live' werd uitgezonden op de Nederlandse televisie, was een goed geoliede machine; tussen grote witte bloemstukken volgden A- en B-artiesten elkaar in rap tempo op. Het publiek vond alles prachtig. Cabaretier Paul de Leeuw, die met het van tevoren opgenomen Diep in mijn hart slechts via de videoschermen aanwezig was, werd luidkeels van de eerste tot en met de laatste zin meegezongen. Opmerkelijk was het optreden van Peter Beense, een volkszanger die regelmatig optrad in het voorprogramma van Hazes. Zijn vertolking van De Vlieger leek verbazingwekkend veel op die van de meester.

Eerder, in de ochtend, had Rachel een standbeeld van Hazes onthuld, op de Amsterdamse Albert Cuypmarkt. Het beeld, dat in China is gemaakt, toont de zanger op een barkruk, microfoon aan de mond, schakelkettingen rond nek en pols.

En ook hier heeft Rachel de touwtjes stevig in handen gehouden; ze is zelfs met haar twee kinderen naar China gereisd om de vervaardiging van het beeld in de gaten te houden. (Toen een van de makers van de realityshow aan de kinderen vroeg wat ze daar hadden gedaan, antwoordden ze bij McDonalds te hebben gegeten en naar een pretpark te zijn geweest).

André Hazes zat er tijdens de onthulling van zijn standbeeld verloren bij – althans, zijn beeld stond onbereikbaar achter meterslange dranghekken en mannen in zwarte pakken met oortjes in. ,,Een schande, we kunnen onze rozen niet eens bij hem leggen'', foeterden diverse fans gisterochtend. Een uur na de onthulling werden de dranghekken een stukje opgeschoven. Maar de volkszanger bleef onbereikbaar voor het volk.

Rachel was toen al vertrokken, met een stoet beveiligingsmannen om haar heen die een imaginaire menigte opzij duwde om op die manier een zweem van de zo gewilde Hollywood-sfeer te creëren. Maar in Hollywood loopt een ster niet langs broodjeshuis Kaassie Kaassie.

Kon het iemand zijn ontgaan dat Hazes gisteren precies een jaar dood was? Je zou denken van niet – behalve dan die groep allochtone schoolkinderen die gisterochtend de Albert Cuypmarkt opdenderde. ,,Wat is hier aan de hand'', riep de een. ,,Ach joh, da's de onthulling van een standbeeld'', antwoordde de ander. ,,Van Theo van Gogh.''