Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

Huilen om rijke tieners

Na Beverly Hills 90210 en Mellrose Place is er weer zo'n heerlijke televisieserie over te rijke tieners in Californië. Het tweede seizoen van The O.C. is nu op dvd verschenen en het blijft heerlijk om mee te leven met hun luxe maar o zo herkenbare probleempjes.

The O.C. gaat over jongens en meisjes in het Californische Orange County (vandaar de titel). Centraal staat Ryan Atwood (Benjamin McKenzie). Hij is aan het begin van de serie een jonge crimineel – vechtpartijen en aangezet door zijn broer tot diefstal – die zijn milieu ontvlucht. Advocaat Sandy Cohen neemt hem op in zijn gezin en het klikt tussen Ryan en zijn nieuwe stiefbroer Seth. De jongen van de straat maakt de rijke nerd Seth wereldwijs. En Seth (Adam Brody) helpt Ryan zich te handhaven tussen de tieners van de upperclass.

The O.C. wisselt soapige scènes en melodrama af met serieuze verhalen en is vaak erg komisch. Affaires met rijke vriendinnetjes en toestanden met footballende brallers zijn een belangrijk deel van het verhaal. Natuurlijk is er een machtige, gevaarlijke opa met een onecht kind – die de halfzus blijkt van Ryans stiefmoeder – en heeft een van de buurmeisjes een bitchy moeder die affaires heeft met haar ex. The O.C. houdt van overdrijven. Lesbische relaties gaat de serie niet uit de weg. Al gaat er niets boven een dagje winkelen in de mall.

The O.C. bevat echte gevoelens, of roept die minstens bij de kijker op. Je moet wel hard zijn om niet na tien minuten een eerste traan te voelen opwellen.

The O.C. is bovendien de serie die na het einde van Buffy the Vampire Slayer eindelijk weer eens eigentijdse popcultuur op een intelligente manier laat zien. De rijke kinderen – eigen auto's, zeilboten, weekeindjes op Barbados – zijn goed op de hoogte, ad rem en geestig, zoals in deze dialoog tussen de twee hoofdpersonen na weer een tragische ontwikkeling waaruit Ryan de conclusie trekt dat hij nooit echt zal passen in zijn nieuwe milieu.

Seth: ,,Moeder zei dat je niemand wilde zien, maar dit is het probleem: jij en ik zijn familie.''

Ryan: ,,Nee, nee. Dat zijn we niet.''

Seth: ,,Jawel, gefeliciteerd, je bent een Cohen. Welkom in een leven van onzekerheid en twijfel aan jezelf. Het lijkt wat vroeg voor grapjes. Niet voor ons Cohens. Wij lachen door onze tranen heen. Maken ongepast snel na een verschrikkelijke gebeurtenis grapjes. Wat, soms zelfs al tijdens de gebeurtenis.''

Als het niet om drama met een hoofdletter D gaat, hoort de emotioneel meeslepende tienerserie The O.C. bij de huidige topseries op televisie. Mooie mensen, goeie gesprekken, rijke locaties, akelige ontwikkelingen en uitgesponnen momenten van hemels geluk: de supersoap The O.C. heeft het allemaal.

Net5 zendt op dit moment het tweede seizoen uit op zondagavond uit om 17.45 uur

The O.C.

Film: ****

Extra's: **