Herfsttij der managers

Aan het weer kan het dit jaar niet liggen. De nazomer is zonnig, windstil en warm. Toch is de herfst in de Nederlandse bestuurskamers stormachtig begonnen. Bestuurders waaien als bladeren uit de bomen.

In de afgelopen week meldden drie beursgenoteerde bedrijven de plotselinge congé van hoge functionarissen. Maandag kondigde Jan Haars zijn vertrek aan als financiële topman van TNT, ergens in het eerste kwartaal van 2006. Toeval of niet, gisteren kondigde het post- en koeriersbedrijf een grootschalig onderzoek aan naar ,,waarschijnlijke'' belastingperikelen. Het bedrijf haastte zich te zeggen dat het een niks met het ander te maken had.

Woensdag volgde Carel van der Spek, binnen de raad van bestuur van Van Lanschot Bankiers belast met het effectenbedrijf. Op dinsdag dronk hij nog vrolijk een borrel met zijn cliëntèle op het traditionele Prinsjesdagfeestje van Van Lanschot in Den Haag, een dag later kwam het bericht dat hij opstapt.

Op iets lager niveau besloot divisiedirecteur Ruud Majenburg van Buhrmann op donderdag zijn functie als hoofd van de Europese kantoorartikelenafdeling neer te leggen. Het persbericht meldde geen achtergrond, maar Het Financieele Dagblad wist een bron te citeren die als reden opvoerde dat Majenburg juist niet in de raad van bestuur zat.

Persvoorlichters zijn er op getraind nooit precies uit te leggen wat de ware reden is van plotseling vertrekkende bestuurders. ,,Verschil van inzicht over het te voeren beleid'', luidt het gebruikelijke eufemisme om ruzie te verbloemen. Pas in een mondelinge toelichting zei een woordvoerder van Van Lanschot dat het vertrek van Van der Spek te maken heeft met onenigheid over de recente herschikking van portefeuilles binnen de raad van bestuur. TNT liet na vragen van journalisten weten dat financieel directeur Haars (ex-Unilever) en de rest van het bestuur er een ,,verschillende managementstijl'' op na hielden.

Over de afvloeiingsregeling van het opstappende bestuurslid was zowel Van Lanschot als TNT openhartiger, ,,conform de gemaakte afspraken''. En ook conform de nieuwe openheid over beloningen. Haars ontvangt 1 miljoen euro als ,,ontslagpremie'' en een storting in zijn pensioenpotje van 360.000 euro. Van der Spek krijgt ,,een uitkering van 1,1 miljoen euro bruto''. Beide heren werden in het afscheidsbericht nadrukkelijk bedankt voor bewezen diensten.

Op deze manier is ontslag niet zo pijnlijk: vol lof uitgezwaaid worden met een ruime vergoeding in de zak. Het helpt bij het vinden van een nieuwe baan, of verzacht het leed als dat niet lukt.

Pijnlijk is wel de trap na die Jan Haars van zijn aandeelhouders mee kreeg. De koers van TNT steeg maandag met 1 procent; het bedrijf werd honderd miljoen euro meer waard. Beleggers zagen zijn vertrek kennelijk als goed nieuws.