Hein Verbruggen?

Met affaires rond zijn persoon nam Hein Verbruggen gisteren afscheid als voorzitter van de internationale wielerunie UCI. Hoe luidt het oordeel over zijn verdiensten en vertrek?

Walter Godefroot, Belgische manager van Duitse wielerploeg T-Mobile: ,,Zijn verdiensten voor de wielersport zijn enorm. Hij heeft van de dictatuur die de UCI was, een flexibele, mondiale organisatie gemaakt. Verbruggen had soms dictatoriale trekjes, maar dat is noodzakelijk als je wat wilt bereiken. Hij wilde de ProTour (dit seizoen ingevoerde wedstrijdcyclus met belangrijkste koersen, inclusief Tour, Giro en Vuelta, red.) per se realiseren voor zijn afscheid. Dat er weerstand is van de drie grote rondes, heeft met geld en macht te maken. Op zich is de ProTour goed. Alleen moeten de kinderziektes er nog uit. Er zijn te veel wedstrijddagen en de ProTour houdt te weinig rekening met de nationale kalenders. De kalender van de ProTour moet herzien worden. Daarvoor moeten alle partijen hun vetes opzijschuiven. De discussie rond zijn opvolging (UCI-bestuurslid Schenk diende een klacht tegen Verbruggen in bij de ethische commissie van UCI en IOC, red.) heeft daarmee te maken. Verbruggen heeft zo zijn redenen om McQuaid naar voren te schuiven.''

Theo de Rooij, directeur Raboploeg: De klachten over oneerlijke verkiezingen van Schenk (op non-actief gesteld en door UCI aangeklaagd wegens smaad, red.) en van de Spaanse wielerbond zijn op alle punten ongegrond verklaard. De lucht rond Verbruggen is aan het opklaren. Misschien had hij even stil moeten blijven zitten toen ze hem aan het scheren waren. Maar daar is hij de man niet naar. Het is een gedreven man met een missie, die houdt van de sport. Als je veel doet, trap je een keer op andermans tenen. Verbruggen heeft de wielersport gemoderniseerd en van de UCI een strakkere organisatie gemaakt. De ProTour is niet zijn exclusieve speeltje, zoals in de beeldvorming naar voren komt. De wielerploegen en grote sponsors zien er het belang wel van in.''

Joop Atsma, voorzitter Koninklijke Nederlandse Wielerunie en sinds gisteren lid hoofdbestuur UCI: ,,Verbruggen heeft de gescheiden werelden van profs en amateurs bijeengebracht. Hij heeft de professionalisering en mondialisering een impuls gegeven en heeft de wielersport meer op de olympische kaart gezet. Met meer disciplines op de Spelen, zoals mountainbiken. De ProTour stuit op weerstand, maar ik ben er tegen dat grote rondes de macht hebben. De UCI moet gaan over de internationale competitie. Ik begrijp de commotie rond Verbruggen niet. De KNWU heeft de beoogde opvolger, McQuaid, gesteund. Maar de grote organisaties willen hun eigen mannetje neerzetten, zoals de Spanjaard Moreno.''

Patrick Lefevere, manager Belgische wielerploeg QuickStep: ,,Zijn opzet was voor zijn vertrek de ProTour rond te krijgen. Bepaalde mensen wilden hem geen mooi gunnen. De ProTour was zijn idee en ik ben er ook voorstander van. Jammer dat ze Verbruggen geattaqueerd hebben. Af en toe moet je dictator spelen. Ik heb er geen probleem mee dat Verbruggen zijn beoogde opvolger naar voren schuift. Hoe vaak zie je niet dat iemand zijn opvolger klaarstoomt. Ik was het niet altijd eens met Hein, maar de eindbalans is positief. Hij heeft de wielersport geprofessionaliseerd en gemoderniseerd en een beter afscheid verdiend.''

Tristan Hoffman, oud-renner en assistent-ploegleider Deense wielerploeg CSC: ,,Verbruggen heeft goed werk verricht. Hij heeft de strijd tegen de doping goed aangepakt en met de ProTour is een goede eerste stap gezet. Het moet alleen verder worden uitgewerkt. Op het moment loopt het niet zo soepel met Verbruggen. Hij heeft geprobeerd een eenheid te maken van de wielerwereld maar dat lukt niet echt. Ploegen en sponsoren gaan mee met de ProTour, maar er is weerstand bij de grote wielerrondes.''