Heerenveen wendt met winst crisis af

Heerenveen heeft door een zege tegen NEC (2-1) vooralsnog een sportieve crisis afgewend. De Friezen maakten gisteravond in het eigen Abe Lenstra-stadion een einde aan een reeks van drie opeenvolgende nederlagen. De overwinning tegen de Nijmegenaren was hard nodig na de laatste zeperds tegen FC Banik Ostrava (2-0) en Feyenoord (5-1).

Hoewel trainer Verbeek nog steeds zoekt naar zijn ideale elftal, gaf de tweede helft tegen NEC weer enig vertrouwen voor de tweede ontmoeting, donderdag thuis in de UEFA-beker tegen de Tsjechische bekerhouder.

Heerenveen kende tegen NEC een droomstart. Binnen de minuut nam de ploeg een voorsprong. Bosvelt stuurde met een prima actie Samaras weg, die doelman Babos met een stiftbal kansloos liet. Na de wissel Bruggink voor Prager ging het weer bergafwaarts met de Friezen. NEC werd sterker en dat resulteerde in de twintigste minuut in de verdiende gelijkmaker van Takak. Heerenveen had daarna nog het grote geluk dat arbiter Haverkort geen rode kaart trok toen doelman Vandenbussche de doorgebroken spits Grot omverliep.

In de tweede helft slaagde Heerenveen erin om NEC onder druk te zetten. En Bruggink haalde een ruime voldoende. In de 69ste minuut schoot Pranjic Heerenveen van grote afstand naar 2-1. Kort daarna moest NEC verder met tien man. Olsson kreeg rood na een overtreding op Samaras.

Heerenveen-doelman Vandenbussche redde de thuisclub in de blessuretijd. Hij ranselde een schot van NEC-verdediger Wisgerhof uit het doel.