Groenpootruiter

Het is een steltloper maar zijn vlucht is verbazingwekkend snel: een soort lichte valk met sikkelvormige vleugels. De groenpootruiter schiet, tuimelt, scheert en zigzagt laag over het water. Dit is een van de mooiste plekken van Zeeland op Schouwen, bij de oude haven van Moriaenshoofd. Achter de dijk strekken zich voedselrijke slikken zich uit. De bleekgroene poten van de groenpoot (Tringa nebularia) lichten fraai op. Het is een tere, wiergroene kleur. Deze pleviervogel behoort tot de familie der strandlopers, een wijdvertakte groep. In het vliegbeeld heeft de groenpoot een duidelijke, witte wig over de rug tot aan de vleugels. Dat is een belangrijk kenmerk. Een ander onderscheid is de iets opgewipte snavel. De hoofdtinten zijn grijsbruin met lichtgrijze dwarsstrepen. De groenpoten zijn met velen: als ze opvliegen vormen ze net een grote, zwenkende vogel. Een wonder dat de vleugelpunten elkaar nooit raken.

freriks@nrc.nl