Griepgeheim

De Amerikaanse president Bush roept grieponderzoekers op om internationaal samen te werken om het gevaar van een wereldwijde influenza-epidemie te keren. Maar zijn eigen infectieziektewaakhond, de Centers for Disease Control (CDC), wil de griepgegevens niet delen, klagen grieponderzoekers. Zelfs Amerikaanse collega's buiten het CDC klagen (Nature, 22 sept).

De CDC in Atlanta is traag met het opsturen van genvolgordes van de vele door hen geanalyseerde influenzavirusgenen, zeggen de niet-CDC grieponderzoekers in Nature. Die genvolgordes hebben ze nodig om goede vaccins te kunnen ontwerpen.

Van de 15.000 influenza-genvolgordes in de openbare Genbank is minder dan een tiende van het CDC afkomstig, analyseerde Nature. Terwijl van de CDC bekend is dat daar van over de hele wereld de meeste influenzamonsters binnen komen.

Het gaat om de bestaande mensen-influenzavirussen die de jaarlijkse griepgolven veroorzaken. Ieder half jaar wordt het vaccin daartegen door de Wereldgezondsheidsorganisatie samengesteld op basis van de meest actuele genetische gegevens. Die ontbreken vaak, zeggen onderzoekers. En daardoor bleek twee jaar geleden te laat dat er een virus circuleerde waartegen het vaccin niet helemaal goed beschermde.

En dan zijn er de H5N1-vogelgriepvirussen die al twee jaar in Zuid-Oost-Azië rondwaren. Die virussen muteren en onderzoekers willen bijhouden wat er muteert. Tegen zo'n virus moet je dan een vaccin maken. Om een wereldwijde zware griepepidemie zo snel mogelijk de kop in te drukken.

Maar ja, de bioterroristen kijken mee. De CDC-woordvoerder noemt ze niet, maar zegt wel dat ``gevoelige informatie beschermt moet worden als de situatie dat nodig maakt'' en dat de CDC ook nog ``andere verantwoordelijkheid voor de volksgezondheid draagt.''