Gestrand schip Westerschelde kan worden gelost

Het containerschip Fowairet mag worden gelost. Vlissingen heeft daar gisteravond kort voor middernacht toestemming voor gegeven. Twee bergingsbedrijven zijn kort na middernacht begonnen met het lossen van de deklading. Eerder op de dag had de gemeente de bergers nog verboden te beginnen met het lossen van het schip, dat eerder deze week in de Westerschelde op een zandbank was vastgelopen, een scheur kreeg in de zijwand en licht knikte. De gemeente vond dat er geen goed losplan was. De bergers maakten daar bezwaar tegen. De ruzie met de gemeente liep zo hoog op dat zij een kort geding aanspanden. De rechtbankpresident van Middelburg zette de gemeente onder druk om op korte termijn een besluit te nemen. De Fowairet, die inmiddels in de haven ligt, heeft een lading van in totaal 1.940 containers, waarvan 600 aan dek. Door de lading heen verspreid staan 127 laadkisten gestapeld met een gevaarlijke lading: giftig, brandbaar of vervuilend.