Gaza: vijftien doden bij explosie

De chaotische viering van het vertrek van Israël uit de Gazastrook is gisteren in het vluchtelingenkamp Jabaliya geëindigd met een zware explosie, waarbij vijftien Palestijnen werden gedood en 85 gewond raakten.

Vijf Israëliërs zijn vannacht in Sderot gewond geraakt door raketten die werden afgevuurd uit de omgeving van Gaza, meldt het persbureau AFP.

Door onduidelijke oorzaak explodeerde gisteren in Jabaliya een aantal zelfgemaakte raketten die gemaskerde militanten van Hamas bij zich hadden toen zij met een vrachtwagen door een menigte van duizenden feestende Palestijnen reden.

Onder de vijftien doden zijn zes bekende leden van Hamas, onder wie een leider van de militaire vleugel van de organisatie, de zogeheten Al-Qassambrigades. De vrachtwagen maakte deel uit van een konvooi van Hamas, dat in Jabaliya bij Gazastad veel aanhang heeft. Onder de gewonden bevindt zich een groot aantal kinderen en jongeren, die op de vrachtwagens meereden. In de paniek die volgde op de explosie zouden ook omstanders gewond zijn geraakt.

Het konvooi had volgens ooggetuigen het karakter van een militaire `overwinningsparade'. Veel Hamasleden droegen wapens, van automatische geweren tot raketten. Onoordeelkundige omgang met de raketten was volgens een woordvoerder van het Palestijnse ministerie van Binnenlandse Zaken mogelijk de oorzaak van de explosie. Hamas daarentegen gaf Israël de schuld. De menigte zou volgens Nizar Rayan van Hamas zijn beschoten vanuit een onbemand Israëlisch vliegtuigje.

Hamas meent dat het een Israëlische wraakactie betrof voor de beschieting van het Israëlische Negev-stadje Sderot met Qassamraketten door Islamitische Jihad. De generale staf in Tel Aviv ontkende gisteravond verantwoordelijk te zijn voor de explosie in Jabaliya.

In de Gazastrook ontploffen in werkplaatsen en tijdens manifestaties van tijd tot tijd zelfgemaakte raketten en mortieren. Maar de explosie van gisteren heeft Hamas in verlegenheid gebracht. Een dag eerder hadden Hamas en Islamitische Jihad beloofd geen wapens en explosieven meer te zullen meenemen tijdens betogingen.