Executie

Op een artikel over de executie van de ter dood veroordeelde Frances Newton in Huntsville, Texas kwamen drie reacties, waaronder de volgende.

Dat de NRC tot tweemaal toe zoveel ruimte heeft gemaakt voor het `persoonlijke verslag' van Ton Vriens over de dramatische dood van Frances Newton is buitengewoon te prijzen. De verslaggever is zorgvuldig en tegelijk diep persoonlijk betrokken op zoek gegaan naar de waarheid. Hij levert met zijn verslag daarover een overduidelijk bewijs, dat ook `slecht nieuws' op een waardige en positieve wijze gebracht kan worden. Harde feiten zoals die waar deze verslagen over gaan, voeden makkelijk cynisme. In deze twee artikelen geen spoor daarvan, integendeel. De vasthoudendheid van een Nederlandse verslaggever brengt nieuw materiaal aan het licht en blijkt zelfs in deze plaatselijk zo vastgelopen zaak op het laatste moment enige positieve beweging te brengen. Hoe uitzonderlijk dit ook lijkt, het toont (ook in het algemeen) de belangrijke rol die verslaggevers spelen, als zij vasthoudend en betrokken de juiste vragen blijven stellen. Is waarheidsvinding vanuit menselijke betrokkenheid niet de basis van alle `goede journalistiek'?