De problemen van supermodel Kate Moss (en haar vriendje dat niet wil deugen)

Het Britse supermodel Kate Moss is deze week in problemen geraakt na beschuldiging van cokegebruik en lesbische seks. Floris van Straaten over de wankelende carrière van een stijlicoon

Het Britse supermodel Kate Moss (31) is deze week in grote moeilijkheden geraakt door haar voorliefde voor drugs en seks. De populaire koningin van de catwalk is in een paar dagen tijd voor een fortuin aan contracten kwijtgeraakt. Bovendien loopt er inmiddels op uitdrukkelijk verzoek van de Londense politiecommissaris Sir Ian Blair een onderzoek naar haar vermeende cocaïnegebruik.

De ellende voor Moss begon eerder deze maand met een publicatie in het blad Daily Mirror van foto's van een videoopname waarop te zien is hoe het model een lijntje coke bereidt en het witte poeder vervolgens vakkundig door een bankbriefje van vijf pond opsnuift. Volgens de krant herhaalde ze diezelfde handeling binnen drie kwartier ten minste vijf keer.

De scène speelde zich twee weken geleden af in een studio in het westen van Londen. Daar woonde Moss opnames bij van Babyshambles, de band van haar vriend Pete Doherty, van wie bekend is dat hij een groot cocaïne-liefhebber is.

Hiermee haalde het boulevardblad zijn gram, nadat het eerder dit jaar door een rechter was veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding aan Moss wegens de aantijging dat het model in 2001 in Barcelona in coma was geraakt door een overdosis cocaïne. Vergevingsgezindheid is nooit het sterkste punt van de Britse tabloids geweest.

Vorig weekeinde kwam News of the World, de zondagseditie van The Sun en concurrent op leven en dood van de Daily Mirror, hier overheen met het nieuws dat Kate Moss niet alleen veelvuldig cocaïne had gebruikt maar onder invloed daarvan ook veranderde in een ontembare seksmaniak. Zo zou ze al een paar jaar geleden in een Londense hotelsuite het bed hebben gedeeld met de dronken actrice Davinia Taylor (van de tv-serie Hollyoaks) en collega-model cum actrice Sadie Frost. ,,Heb je ooit seks met een vrouw gehad'', informeerde Moss langs haar neus weg bij Taylor, die net een avondjurk uittrok. Daarop, aldus News of the World, voegden de drie dames prompt de daad bij het woord. De krant somde daarnaast nog een lange reeks van seksuele escapades op, die Moss de afgelopen jaren zou hebben gehad met vrouwen én mannen, onder invloed van drugs.

UITGEMERGELDE SCHOONHEID

Tot dusverre had Moss, die patent heeft op een uitgemergelde vorm van schoonheid die wel met heroin chic wordt aangeduid, altijd een clean imago weten te bewaren. Wel werd ze in 1998 een paar maanden met ,,uitputtingsverschijnselen'' opgenomen in een Londense kliniek.

De nieuwe beschuldigingen over cocaïne waren tegen het zere been van het Zweedse kledingconcern Hennes & Mauritz, beter bekend als H&M, een van de belangrijkste opdrachtgevers van Moss. Iedereen, ook H&M, weet dat de wondere wereld van showbiz en supermodellen van glamour, seks en drugs aan elkaar hangt. Toch wordt van de sterren een zekere discretie verwacht. Niet dat ze nooit mogen ontsporen – op alijd brave sterren zit de sector niet te wachten – maar volstrekte bandeloosheid druist in tegen de ongeschreven regels.

H&M arrangeerde ogenblikkelijk een crisisberaad met Moss in New York. Daarbij erkende het topmodel volgens de Zweden ruiterlijk dat ze inderdaad cocaïne gebruikte. Maar Moss, befaamd om haar dramatische gezichtsuitdrukking, toonde berouw. ,,We geven haar nog een tweede kans'', verzekerde een woordvoerster van het bedrijf de pers afgelopen zaterdag nog.

Vier dagen later, wellicht onder invloed van de publicatie in News of the World, veranderden de Zweden echter van mening. Moss kreeg alsnog haar congé. Sommige waarnemers vermoeden hierachter de hand van een van de grootste aandeelhouders van H&M, Svenska Kyrkan, de nationale Zweedse lutheraanse kerk. Die heeft de bedrijfsleiding in het verleden wel vaker aangesproken op sociale en morele aspecten van de bedrijfsvoering. ,,H&M is krachtig tegen drugs'', aldus een verklaring van het concern. ,,Na de situatie te hebben geëvalueerd heeft H&M besloten dat een campagne met Kate Moss niet in overeenstemming is met de duidelijke wens van H&M zich van drugs te distantiëren.''

En daarmee kon Moss naar haar vette contract van vele honderdduizenden ponden per jaar fluiten. Daar bleef het niet bij. Parfumgigant Chanel liet een dag later eveneens weten verder geen gebruik meer te willen maken van de diensten van Moss. En Burberry's, van de chique jassen, besloot een al geplande advertentiecampagne met Moss alsnog te schrappen.

De publicatie in de Daily Mirror bleef evenmin onopgemerkt bij de Londense politie. Moss zal zich binnenkort op het bureau moeten verantwoorden voor haar gedrag, juist ook omdat ze voor veel jongeren een voorbeeld is. De Londense politiecommissaris, Sir Ian Blair, bemoeide zich er persoonlijk mee. ,,We moeten naar de invloed van dit soort gedrag kijken op jongeren, die zich makkelijk laten beïnvloeden en als er bewijs is (van drugsgebruik), dan moet er iets aan worden gedaan'', stelde Blair. Het minste wat Moss tegemoet kan zien is een waarschuwing, zo er al geen strafvervolging uit voortvloeit.

Moss zelf heeft tot nu toe niet in het openbaar willen reageren op de affaire. Een reporter van de Daily Mirror, die haar in New York aansprak, kreeg een serie obscene verwensingen naar zijn hoofd, die in schril contrast stonden met haar aantrekkelijke verschijning. Naar verluidt was Moss diep geschokt door het besluit van H&M. Niet zozeer door het financiële verlies. In dat opzicht hoeft Moss, die over een geschat vermogen van 30 miljoen pond beschikt, zich weinig zorgen te maken. Maar de vrouw, die de wereld altijd aan haar voeten had liggen, is er voor het eerst in haar leven mee geconfronteerd dat er ook voor haar bepaalde grenzen gelden. En dat is slikken voor iemand, die sinds haar jeugd alleen maar succes heeft gekend en altijd haar zin heeft gekregen.

Al op haar veertiende werd ze ontdekt door een vertegenwoordigster van het Britse modellenbureau Storm in de vertrekhal van het John F. Kennedy-vliegveld in New York. Daar zat Kate met haar vader te wachten op een vlucht naar Londen na een vakantie op de Bahama's. Vier jaar later was Moss met haar amandelogen al uitgegroeid tot het boegbeeld van ondergoedspecialist Calvin Klein. Liefst tien keer sierde ze een cover van het veelgelezen vrouwenblad Vogue en firma's als Yves Saint Laurent, l'Oréal, Chanel, Dior, Burberry en Versace stonden in de rij om haar vette contracten aan te bieden.

DOCHTER

Moss, die zelden in het openbaar lacht, staat bekend als heel makkelijk in de omgang. Maar een toonbeeld van discipline en een geordende levensstijl is ze nooit geweest. Ze heeft altijd een voorliefde gehad voor wilde jongens. Zo was de Amerikaanse acteur Johnny Depp enige jaren haar vriend. Daarnaast heeft ze nog een reeks andere relaties gehad, onder meer met de journalist Jefferson Hack, met wie ze twee jaar geleden een dochtertje kreeg. Een jaar later ging het paar echter weer uit elkaar.

Veel populariteit bij jongeren verwierf Kate Moss zich met videoclips, waarin ze – soms schaars gekleed – danste. Juist daarom contracteerde H&M haar graag in de hoop zo meer kleding aan jongeren te slijten. Ook voor highbrow kunstenaars vormde ze een bron van inspiratie. De bekende schilder Lucian Freud, kleinzoon van de nog beroemdere psychiater, maakte in 2002 een geruchtmakend schilderij van Moss. Daarop is ze naakt afgebeeld, zwanger bovendien. Het schilderij ging begin dit jaar voor 3,5 miljoen pond van de hand bij het veilinghuis Christie's.

Ondanks alle misère is er nog kans dat Moss gelouterd uit de affaire te voorschijn komt, denken mensen uit de Britse modewereld. Jeremy Baker van de Londense mode-academie adviseerde haar zich zo snel mogelijk in het openbaar te verontschuldigen. Dan loopt alles volgens hem wel los. Baker tegenover de BBC: ,,Ze is beschadigd maar ze is erg aantrekkelijk en dat is altijd een plus. Ze is de Greta Garbo van haar generatie.''