Claudia

Vorige week stond in het teken van de ontvoering en de vrijlating van Claudia Melchers. De familie Melchers neemt een bijzondere positie in binnen de bridgewereld. Vader Hans, volgens het blad Quote een half miljard euro waard, sponsorde sinds begin jaren negentig het Nederlandse topbridge. Op zijn landgoed 't Onstein was het een komen en gaan van wereldsterren. Melchers liet ze invliegen als sparringpartners voor de Nederlandse selecties. In 1993 al betaalden deze trainingssessies zich uit: Nederland behaalde de wereldtitel in Chili. Naderhand steunde Melchers op grote schaal de Stichting Topbridge Nederland, wat leidde tot zilver op de bridge-olympiade van 2004 en goud op het open EK deze zomer.

In 1997 kreeg Hans Melchers een uitnodiging van zijn vriend Zia Mahmood om met een team mee te doen aan een internationaal toernooi in Karachi ter gelegenheid van de viering van het 50-jarig bestaan van het subcontinent. Ik had de eer te mogen afreizen met dochter Claudia, een jongedame waar het bridgetalent van afdroop. Later zou ze zilver halen op een NK mixed en eerste worden op het grote bridgefestival van Biarritz. In Karachi trok Claudia de aandacht met een moedige actie:

N/Allen

♠ H 9 6 2

♡ V 8 2

♦ A 9 8 3 2

♣ V

♠ A 10 8 5 3

♠ 7 4

♡ 7

♡ A H 4 3

♦ 7 4

♦ V B 10 6 3

♣ A H 10 7 2

♣6 4 3

♠ V B

♡ B 10 9 6 5

♦ H 5

♣ B 9 8 5

West opende op de vierde hand met 1♠ en oost antwoordde met 1SA. Na twee keer pas, besloot noord, Claudia Melchers, het open te houden met 2♦. Jan Jansma, misschien wel de beste parenspeler van Nederland, draagt de filosofie uit: ,,In paren laat je ze nooit 1SA spelen.'' Vandaar. Oost doubleerde mij iets te gretig en ik liep weg naar 2♡, temeer daar mijn partner niet met een zwakke twee in ruiten had geopend. Ze had dus geen zeskaart ruiten. Ook dit contract werd gedoubleerd. Na een onhandige verdediging werd 2♡ met een overslag gehaald. Alleen met een troefstart of -switch, gevoegd bij het incasseren van ♠A tijdens het eerste rondje schoppen, doet 2♡ downgaan. Niet zo simpel allemaal.