Broadcast

Broadcast begon ooit als het duo van Trish Keenan en James Cargill, dijde in de loop der jaren uit tot een kwintet en is nu weer gewoon een tweepersoonszaak. Zodoende missen we op deze nieuwe plaat de levende, nogal Krautrock-achtige ritmiek van voorganger The HaHa Sound, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt. Keenan klinkt als een zojuist ontdooide Franse jaren-zestig-zangeres en de opzettelijk primitief klinkende elektronica van Cargill lijkt al helemaal uit een onbestemd tijdperk te stammen. Synthesizers piepen alsof ze elk moment uit elkaar kunnen vallen, drumcomputers uit de antiekwinkel tikken voorzichtig voort. Het knappe is dat Broadcast met zulke schijnbaar vervreemdende elementen toch muziek schept van een bijna griezelige intimiteit. Dat Tender Buttons zijn titel deelt met een dichtbundel van Gertrude Stein (die het beroemde `A Rose Is A Rose Is A Rose' omvat) is leuk voor de fijnproever die toch al plat lag bij deze bijzondere combi van oude avantgarde en actuele pop.

Tender Buttons

(Warp/Rough Trade)

****