Bacon & eggs met heroïne voor Pete Doherty

Hester Carvalho legt uit waarom Kate Moss' lief Pete Doherty – ondanks zijn liefde voor drugs en vechten – toch een held van de Britten is

Het kon niet uitblijven: de liefde tussen Kate Moss en Pete Doherty. Van Moss is bekend dat ze valt op `donkere mannen met een gevaarlijke neiging', zoals ze ook ex-geliefde Johnny Depp beschreef. Met vriendin Sadie Frost werd ze de afgelopen jaren gesignaleerd in de kleedkamer van zo ongeveer iedere ruige rocker die Londen aandeed.

Na een intermezzo met de degelijke journalist Jefferson Hack, van wie ze dochter Lila Grace kreeg, is ze sinds eind vorig jaar met Pete Doherty. Dat het serieus was bewees Moss met de opmerking dat ze hem al in de eerste week aan haar ouders had voorgesteld.

Pete Doherty was even tevoren definitief uit zijn band The Libertines gezet. The Libertines, door Doherty opgericht met mede-pretty boy Carl Barat, maakte twee cd's en was de grote belofte van de Britse popmuziek. Maar door Doherty's niet aflatende verslaving aan crack, cocaïne en heroïne kwam de groep steeds in problemen. Twee keer werd Doherty wegens onbetrouwbaar gedrag uit de band gegooid. Na de eerste keer brak hij in in de flat van vriend Barat om geld te stelen voor drugs. Doherty zat twee maanden in de gevangenis. Na vrijlating werd hij door Barat opgewacht bij de poort, de verzoening leek oprecht. Maar een paar maanden later was het weer mis. Tijdens de opnamen van de tweede cd was er bewaking aanwezig om de twee voormannen uit elkaar te houden. Meteen na de opnamen moest Doherty opnieuw uit de band, om af te kicken. Na een mislukte poging in de Priory-kliniek (waar Moss een paar jaar eerder was), vloog hij naar Thailand. In een klooster in de bergen zouden monniken opmerkelijke resultaten bereiken met een kruidenbrouwsel dat hevig overgeven tot gevolg heeft. Binnen een week vertrok Doherty uit het klooster, en ging naar Bangkok waar hij `weer gewoon heroïne over zijn bacon & eggs kreeg', zoals hij vertelde aan het tijdschrift NME.

Dankzij een oproep op internet kreeg hij geld van fans om naar Engeland terug te keren. Daar werd hij meteen na aankomst gearresteerd wegens bezit van een mes, een souvenir uit Thailand. Hij kwam vrij en begon serieus werk te maken van zijn Libertines-zijproject Babyshambles. Sinds Doherty's liason met Moss werd hij begin dit jaar weer gearresteerd, nadat hij een cameraman had gemolesteerd die een film over hem maakte. Hij werd tijdelijk veroordeeld tot huisarrest en kreeg een implantaat dat hem allergisch maakt voor heroïne.

In afwachting van hun debuut-cd Fuck Forever, is ook de geschiedenis van zijn nieuwe band Babyshambles een aaneenschakeling van gemiste optredens, ontslagen bandleden en geaborteerde studio-sessies. Toch is Doherty een held voor de Britten. Niet alleen om zijn onmiskenbare talent voor catchy liedjes maar ook om zijn toewijding. Niemand die zich zo rücksichtslos in het publiek stort als hij, en het was Doherty die de trend van `guerilla'-optredens op gang bracht: illegale concerten op parkeerplaatsen of in huiskamers, al dan niet voor geld om drugs mee te kopen.

Soms wordt Doherty zelfs Kate te gevaarlijk. Na zijn arrestatie in februari, en na zijn vechtpartij in een bar, afgelopen mei, maakte ze het uit. Die laatste keer won hij haar terug door een tatoeage te laten maken van haar naam en die van haar dochter.