`Asielzoekers op straat door slechte regels'

De juridische regeling voor uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland vertoont een ernstig tekort. Daardoor was het mogelijk dat dit jaar tientallen mensen in Ter Apel op straat moesten worden gezet.

Dat stelden vertegenwoordigers van politieke partijen uit de gemeente Vlagtwedde gisteren in Ter Apel tijdens een hoorzitting met Tweede-Kamerleden over de problemen rond het vertrekcentrum in dat dorp.

Het zogenoemde `buiten-schuld'-criterium moet volgens de regionale politici worden gewijzigd, zodat uitgeprocedeerde asielzoekers die wel terug willen, maar niet terug kunnen naar hun vaderland, in Nederland niet op straat hoeven te worden gezet.

De Kamerleden lieten zich tijdens de hoorzitting informeren over de gebeurtenissen dit voorjaar in Ter Apel. Er was toen scherpe kritiek van gemeenteraadsleden op het feit dat er, in tegenstelling tot wat er was beloofd, ongeveer zeventig mensen vanuit het vertrekcentrum op straat werden gezet.

De commissaris van de koningin in Groningen, H. Alders, meent dat de regels voor asielzoekers in Nederland niet sluiten. Wanneer uitgeprocedeerde asielzoekers bereid zijn mee te werken aan terugkeer naar hun land, kan het zijn dat de ambassade van hun land niet mee wil werken aan terugkeer. Dan belanden deze mensen tussen wal en schip. Ook vindt Alders dat er duidelijkere regels moeten komen voor mensen die van een asielzoekerscentrum worden overgeplaatst naar een vertrekcentrum.

Fractievoorzitter H. Sinnema van het CDA in Vlagtwedde vindt dat Nederland ,,het niet mag laten gebeuren dat gezinnen hier zwervend op straat terecht komen''. Hij pleitte voor een aanpassing van de regelingen waardoor ,,mensen niet hoeven te worden vermorzeld tussen onze protocollen en regelingen''.