Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Amstel stopt met brouwen van bier op Curaçao

De Amstelbrouwerij op Curaçao stopt met het brouwen van bier, vanaf maandag gaat het bedrijf verder als distributiecentrum voor Amstel, Heineken en Amstel Bright. Dat is gisteren besloten tijdens een vergadering van grootaandeelhouder Heineken en lokale aandeelhouders. Volgens een meerderheid van de aandeelhouders geeft de Antilliaanse overheid onvoldoende garantie voor ondersteunende maatregelen die het bedrijf levensvatbaar moeten houden.

Amstel, dat 55 procent van de markt in handen heeft, kampt met oneigenlijke concurrentie van het Venezolaanse biermerk Polar. Een deel van het op Curaçao verkochte Polar komt het eiland illegaal binnen. Amstel wil dat de overheid hiertegen optreedt en het bedrijf ondersteunde maatregelen biedt.

Een gisteren verzonden brief van de Antilliaanse minister van Financiën, Ersilia de Lannooy, waarin werd voor de komende tien jaar een accijnsreductie in het vooruitzicht werd gesteld, de invoeringen van een milieuheffing van 11 euro cent op blikjes en douanecontrole op smokkelwaar in de schappen van lokale supermarkten, kwam voor Amstel te laat. ,,Door het niet nakomen van toezeggingen door de regering en het continu wijzigen van beleid zou de toekomst van de brouwerij altijd onzeker blijven, hetgeen investeringen onmogelijk maakt'', schrijft Amsteldirecteur Gilmar Winklaar in een reactie.

,,Doorgaan onder de huidige omstandigheden leidt onvermijdelijk tot faillissement, en dat past niet in onze bedrijfsvisie'', aldus Winklaar. Vakbondsleider Wendel Meulen, wiens UGTK/Cadmu ruim tweederde van de honderd Amstel-werknemers vertegenwoordigd, is teleurgesteld. De onderhandelingen over een afvloeiingsregeling voor 55 betrokken werknemers zijn begonnen, binnen het distributiebedrijf blijft er plaats voor circa 25 arbeidskrachten.

De Amstelbrouwerij, die vorig jaar 60.000 hectoliter bier brouwde, maakt al sinds 2003 geen winst meer. Voor 2005 wordt, op een omzet van 16 miljoen euro, een verlies van 2,3 miljoen euro verwacht. Begin jaren negentig brouwde de brouwerij nog 190.000 hectoliter per jaar.