Zit er ineens een snuit tussen je eten

Waar winden stedelingen zich over op? In het Amsterdamse Vondelpark mogen honden loslopen. Het stadsdeel wil daar een einde aan maken.

Laat vijftien honden los op een grasveld in het Amsterdamse Vondelpark en kijk eens hoe aardig ze samen spelen. Hun baasjes drommen bijeen en bespreken het voorstel van het stadsdeel Oud-Zuid om honden in grote delen van het park verplicht aan te lijnen. Belachelijk, vinden ze. ,,Een overbodige maatregel'', zegt Joyce Hes van de Groep Hondenbezitters Vondelpark. Ze werpt een tennisbal, schapendoes Dushi holt erachteraan. ,,Het mooie aan het Vondelpark is dat allerlei mensen er gebruik van maken. Fietsers, skaters, joggers, moeders met kinderen, mensen met en zonder hond. En het gaat vrijwel altijd goed. Ook andere mensen beleven plezier aan mijn hond.''

Bij het stadsdeel ligt een Notitie Aanpak Hondenoverlast Vondelpark. Aanleiding is dat ruim twee jaar geleden een ,,vervelend incident'' heeft plaatsgevonden, ,,waarbij een voorbijganger werd aangevallen door twee honden'', aldus de notitie. Afgezien van dit ,,bijtincident'' gebeuren er ook ,,regelmatig'' ongelukken met fietsers en ook komen er ,,veel brieven'' van bezoekers bij het stadsdeel binnen met het verzoek ,,iets te doen aan loslopende honden en hondenpoep''.

Wethouder Joep Blaas (D66) kijkt vanuit het stadsdeelkantoor uit op de vele honden in het park. Hij behoort ook tot de ,,gigantische hoeveelheid fietsers'' die dagelijks het park doorkruist en daarbij wordt gehinderd. Blaas: ,,Honden zijn onvoorspelbaar. Je moet vaak stoppen of uitwijken. Het zijn net ongeoefende skaters.'' Ook van skaters kun je last hebben, erkent Blaas, maar daar zijn minder eenvoudig maatregelen tegen te treffen.

Het stadsdeel wil minder hondenpoep. Blaas: ,,Er wordt gevoetbald in het park. Mensen balen als een stekker als ze dan een hondendrol zien liggen.'' Ook picknickers klagen. ,,Je legt een plaid neer en dan komt er ineens zo'n hond tussen je eten rommelen. Dat wordt niet gewaardeerd.''

Hondenbezitters begrijpen dat hondenpoep overlast geeft. Zij stellen voor om automaten met gratis poepzakjes in het park te plaatsen en op de opruimplicht toe te zien. Een aanlijngebod zou dan achterwege kunnen blijven. Of niet? ,,Nee'', zegt de wethouder. ,,Mensen letten vaak totaal niet op wat hun hond doet. Bijvoorbeeld omdat ze aan het bellen zijn. Dat kan tot agressie bij andere bezoekers leiden. Als de hond is aangelijnd, heb je dat soort problemen minder.''

De Dierenbescherming maakt zich zorgen over de plannen. ,,Een hond moet los kunnen lopen'', zegt Heleen Jager. ,,Dat heeft een hond nodig.'' Zij wijst er op dat het Vondelpark een van de weinige plaatsen in Amsterdam is waar honden nog vrij kunnen ronddartelen. ,,Dat moet je zo houden. Niet iedereen heeft een auto en rijdt naar het Amsterdamse Bos. Op deze manier wordt het mensen onmogelijk gemaakt om honden te houden.''

We spreken drie stadswachten aan. Moeten zij vaak optreden tegen loslopende honden? ,,Welnee'', zeggen ze. ,,Het enige waar mensen last van hebben is hondenpoep. Een aanlijnplicht is onzin.'' Morgen organiseren hondenbezitters en Dierenbescherming een protestmars. Bekende acteurs, musici en tv-persoonlijkheden lopen mee. Zij zullen wethouder Blaas ,,op ludieke wijze'' hun reactie op de plannen geven.

    • Arjen Schreuder