Zestienhoven weigert koningin

Rotterdam Airport is sinds afgelopen nacht gesloten voor overheidsvluchten. Bewindslieden, ambassadeurs en leden van het koninklijk huis kunnen hierdoor niet meer op het vliegveld Zestienhoven terecht. Zij moeten uitwijken naar bijvoorbeeld Schiphol.

De directie heeft dit besloten naar aanleiding van de boete van ruim 500.000 euro die het ministerie van Verkeer en Waterstaat de luchthaven oplegde voor het overschrijden van de geluidsnormen. Het lawaai komt volgens een woordvoerder van het vliegveld vooral door de overheidsvluchten. Door de sluiting van marinevliegkamp Valkenburg wordt Rotterdam Airport sinds vorig jaar tientallen keren per maand gebruikt als vertrek- en landingsplaats voor overheidsvertegenwoordigers. ,,Dat gebeurt vooral 's nachts, wanneer de geluidsnormen hoger liggen dan overdag'', aldus directeur R. Wondolleck. Vliegtuigen van de overheid hoeven zich niet te houden aan de nachtsluiting die voor commerciële diensten geldt.

Havenmeester en directeur Wondolleck vergelijkt de boete met een agent die een burger bekeurt voor het opvolgen van diens aanwijzingen. Bovendien is er volgens hem bij het vaststellen van de geluidsnormen een foutief rekenmodel gebruikt dat nadelig uitpakt voor de luchthaven. Het opleggen van de boete door Verkeer en Waterstaat zou vandaag ook besproken worden in de ministerraad.