XXL-maat voor kinderen

Twee grote kledingwinkels hebben hun assortiment uitgebreid met zeer grote maten voor kinderen van 3 tot en met 14 jaar. Door de toename van het aantal dikke kinderen is de verkoop van grotematenkleding lucratief geworden.

De herfst- en wintercollectie van C&A, sinds vorige maand in de winkels, heeft een kledinglijn waarvan de taille acht centimeter wijder is dan normaal. Wehkamp heeft vanaf volgende maand kinderkleding met 6 à 18 centimeter extra taille.

Voor jongeren vanaf 14 jaar hadden veel kledingwinkels al grotere maten beschikbaar. Wehkamp en C&A zijn de eerste met XXL-maten voor kinderen. ,,De McDonald's-generatie heeft vaak een dikke buik en dikke billen'', zegt inkoopdirecteur V. Heintz van C&A, de grootste kledingwinkelketen van Nederland. ,,Ouders vroegen passende modieuze kleding voor hun kinderen.''

C&A en enkele andere winkels hadden tot voor kort broeken met een tailleband die iets kon worden verwijd. Dat alleen is niet meer voldoende. C&A en Wehkamp hebben de kleding opnieuw gemodelleerd. ,,Anders past het niet meer op andere plaatsen, zoals de bovenbenen en dijen'', zegt E. de Waal.

De Waal is importeur van de Deense kledingfabrikant van grotematenmerk Claire, dat alleen wordt verkocht in kleinere kinderkledingzaken. Vorig jaar zomer verkochten tien kinderkledingwinkeltjes XXL-kleding van Claire, nu zijn dat er 120.

De prijs van de grotematenkleding van C&A is dezelfde als die van de normale kindercollectie. Rond 5 procent van de huidige herfst/wintercollectie bij C&A bestaat nu uit XXL-maten.

Het meest recente onderzoek, uit 2001, toont aan dat één op de acht kinderen overgewicht heeft. Bij meisjes van drie en vier jaar is dat één op de zes.

DIKKE KINDEREN: pagina 12

    • Frits Baltesen