Volleybalzege op Spanje

De Nederlandse volleybalsters kunnen zich morgen tegen Servië-Montenegro rechtstreeks plaatsen voor het Europees kampioenschap van 2007, dat in België en Luxemburg wordt gehouden. Daarvoor is bij het EK in Kroatië een klassering bij de eerste zes vereist.

Nederland plaatste zich gisteren dankzij een zege van 3-0 (25-23, 25-20 en 25-22) in de laatste groepswedstrijd tegen Spanje voor de strijd om de plaatsen vijf tot en met acht. Bij winst op Servië-Montenegro volgt zondag een duel om de vijfde en zesde plaats tegen de winnaar van de wedstrijd tussen Kroatië en Turkije.

Of de eerdere zware groepswedstrijden hadden hun tol geëist of tegenstander en EK-debutant Spanje sprak niet tot de verbeelding, maar Nederland speelde zijn laatste wedstrijd in de badplaats Pula inspiratieloos. In de eerste en tweede set moest een grote achterstand worden weggewerkt, hetgeen niet zonder risico was omdat de volleybalsters bij verlies het toernooi hadden moeten verlaten.

Zo ver lieten ze het niet komen, hoewel bondscoach Avital Selinger die extra spanning niet kon waarderen. ,,Er werden te veel fouten gemaakt'', mopperde hij. ,,Positief was dat de wedstrijd professioneel werd gewonnen. Ik beschouw het als een goede training.''

De laconieke wedstrijdinstelling van gisteren kan Nederland zich morgen niet permitteren tegen Servië-Montenegro, dat bij de vrouwen geldt als een volleyballand in opkomst. Er zijn parallellen te trekken met Nederland, want ook Servië-Montenegro is een team in opbouw en heeft grote ambities.

Bij het EK in Kroatië valt de aanvalskracht van het team op. Uitblinkster is Ivana Djerisilo, die de meeste punten bij elkaar heeft geslagen en hoog scoort in het klassement voor beste aanvalster. De speelster van het Italiaanse Vicenza heeft bovendien een goede serve, een onderdeel waarop de ploeg als geheel uitblinkt.

Helemaal afhankelijk van Djerisilo is Servië-Montenegro niet, want buitenaanvalster Anja Spasojevic is ook een sterke speelster en bovendien de belangrijkste passer van het team. Een ervaren speelster, die vorig seizoen speelde onder Angelo Frigoni, oud-bondscoach van Nederland, bij de Italiaanse club Novara, waar zij ook ploeggenote van Manon Flier was.

De kansen voor Nederland lijken te liggen in de aanval, want de blokkering en de verdediging zijn de minste onderdelen van het spel van Servië-Montenegro. Dat blijkt ook uit de statistieken van de libero's, waar Martina Vujovic laag scoort. En het team lijkt kwetsbaar met de spelverdeelster. Maja Ognjenovic is talentvol, maar met 21 jaar jong en wisselvallig.

Er liggen mogelijkheden voor Nederland, dat een eventuele vijfde plaats als een tegenvallend resultaat zal ervaren. Maar een reële analyse van het spel en de individuele ontwikkeling van de speelsters leert dat Nederland momenteel niet veel sterker moet wordt ingeschat.

Een vierde plaats, net als twee jaar geleden bij het Europees kampioenschap in Turkije, ligt binnen bereik, maar een hogere klassering is voor Nederland vooralsnog niet weggelegd. Italië, Polen en Rusland zijn momenteel zonder twijfel beter.