Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Vermoedens smeergeld RDM sterker

Nieuwe verklaringen van betrokkenen rondom de levering van Nederlandse tanks aan Chili, in 1998, bevestigen het vermoeden van de Chileense justitie dat zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen smeergeld heeft betaald.

De 1,6 miljoen dollar die de ondernemer stortte op de rekening van de adviseur van voormalig Chileens dictator Pinochet kan geen vergoeding zijn voor geleverde diensten bij de levering van tanks. Dat zegt de Chileen Guillermo Ibieta, die tijdens de levering in Chili optrad als representant van de Rotterdamse firma RDM Technology van Van den Nieuwenhuyzen. ,,De uitlatingen van Van den Nieuwenhuyzen hebben me ten zeerste verbaasd'', zegt Ibieta.

Eerder deze maand werd bekend dat de Chileense justitie aanwijzingen heeft dat RDM smeergeld heeft betaald aan oud-dictator Pinochet bij de levering van 202 Leopard-tanks. De Nederlandse zakenman gaf daarop toe dat hij 1,6 miljoen dollar heeft betaald aan Oscar Aitken, volgens Chileense onderzoekers een ,,stroman van Pinochet''. Het was volgens Van den Nieuwenhuyzen ,,commissiegeld''. Aitken had de marketing gedaan en juridische bijstand verleend, aldus de zakenman. RDM verkocht de tanks, afkomstig van de Nederlandse landmacht, voor 80 miljoen dollar.

Ibieta bestrijdt de lezing van Van den Nieuwenhuyzen: ,,Alle bemiddeling die in deze zaak nodig was, heb ik gedaan. Ik heb ook keurig mijn kosten betaald gekregen. Het is mij een raadsel waarom Oscar Aitken in het kader van deze transactie betaald heeft gekregen'', aldus Ibieta.

Voormalig algemeen directeur van RDM Technology Walter Luijten bevestigt de verklaring van Ibieta. ,,Ibieta was de enige tussenpersoon van RDM Technology. Ik heb die deal met Chili gedaan en ik heb geen gebruik gemaakt van de diensten van Oscar Aitken. Hij is dan ook niet door RDM Technology betaald.''

Uit onderzoek van de Amerikaanse Senaat bleek dat de betalingen aan Oscar Aitken niet via RDM Technology in Rotterdam waren gelopen, maar via moederbedrijf RDM Holding, op Curaçao. Dat stond rechtstreeks onder leiding van Van den Nieuwenhuyzen.

In de maanden na de transactie betaalde RDM Holding 1.599.964 dollar aan Cornwall Overseas Corporation, dat bestuurd werd door Oscar Aitken. Cornwall maakte een deel van het geld over naar een andere onderneming, Eastview Finance. Volgens de Amerikaanse Senaat was dat ,,een offshorebedrijfje ten dienste van Pinochet.''

Justitie in Nederland doet vooralsnog niets met de krantenberichten over het resultaat van het Chileense onderzoek – het in het buitenland betalen van smeergeld is strafbaar. ,,Zolang wij niet van Chileense autoriteiten horen dat er sprake was van niet-ambtelijke omkoperij, kunnen wij geen actie ondernemen'', aldus de persofficier van het functioneel parket.

Van den Nieuwenhuyzen zegt in een reactie dat hij de verklaring van de Chileense zakenman Ibieta ,,geheel voor zijn rekening'' laat.