Tientallen aanslagen verijdeld

Tussen 1994 en 2004 zijn in Europa meer dan 28 grote terreuraanslagen verijdeld door inlichtingendiensten, waaronder ook in Nederland.

Dit onthult onderzoeker Rob de Wijk op grond van een tot nu toe geheime lijst van Europese inlichtingendiensten. De lijst staat in zijn vandaag verschenen boek `Supermacht Europa' en noemt in Nederland verijdelde aanslagen op de kerncentrale Borsele, het ministerie van Defensie, het hoofdkwartier van de AIVD, Schiphol en het parlement In Den Haag.

Volgens De Wijk, onder andere onderzoeker bij het instituut Clingendael, is het maar toeval dat de eerste grote aanslag die de aandacht vestigde op het moderne islamistische terrorisme op 11 september 2001 in de Verenigde Staten plaatsvind, en niet Europa. In de analyse van de inlichtingendiensten heeft Europa juist sterk de belangstelling van de terroristen en is het niet de vraag óf er op een dag weer een grote aanslag in Europa zal plaatsvinden, maar wanneer. De terroristen zouden daarbij in toenemende mate proberen massale vernietiging teweeg te brengen getuige bijvoorbeeld een verijdeld plan uit februari 2002 om de waterleiding van Rome met cyanide te vergiftigen. Dat het aantal aanslagen in Europa tot nu toe vrij beperkt is gebleven, is volgens De Wijk vooral het gevolg van het succes van de inlichtingendiensten. ,,Die doen best goed werk''.

Het bureau van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst willen geen commentaar geven op de lijst van De Wijk. ,,Over verijdelde aanslagen doen we geen mededelingen'', zegt een woordvoerster van het bureau. Volgens De Wijk worden de plannen van de Nederlandse Hofstadgroep in de internationale veiligheidswereld volstrekt serieus en ernstig genomen.

De lijst van De Wijk omvat verder onder andere de poging een vliegtuig in de Eiffeltoren te laten crashen (kerstavond 1994), pogingen tot aanslagen op het WK voetbal in Frankrijk (2000) en tot kaping van cruiseschepen in Europese havens (mei 2002), een poging in de Straat van Gibraltar Britse oorlogsschepen tot zinken te brengen (2002), poging tot aanslag op de Londense metro met cyanide (2002), poging tot aanslag op de HSL-tunnel in Antwerpen (2004), pogingen tot aanslagen op het EK voetbal in Portugal (2004), met een `vuile bom' in Groot-Brittannië, en een poging tot aanslag op vliegveld Heathrow (2004).