Televisie Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Een terugblik op de dood van volkszanger André Hazes, een jaar na dato, met onder andere de Amsterdamse volkszanger Peter Beense. Daarnaast het eerste wekelijkse gesprek met de minister-president na het zomerreces. Ned. 2, 17.59-18.50 uur

Netwerk. Wat is de toekomst van de Europese monarchiën? Is er nog een plaats voor de diverse vorstenhuizen of zal in veel landen de rol van het niet gekozen staatshoofd nog meer worden uitgekleed? Verder aandacht voor films gemaakt door Theo van Gogh die op dit moment in de Verenigde Staten een remake krijgen, compleet met beroemde acteurs.

Ned. 1, 20.30-21.00 uur

Nova.In Nova Politiek debatteren PvdA-leider Wouter Bos en minister van Sociale Zaken Aart-Jan de Geus (CDA) over de miljoenennota. Ned. 3, 22.20-23.05 uur

PRAATPROGRAMMA'S

TV3. Gesprek met staatssecretaris Medy van der Laan van Cultuur. In de troonrede kwamen de woorden kunst en cultuur nauwelijks voor. Wat wil Van der Laan? Tweede gast is Wim T. Schippers die morgen de Jacobus van Looyprijs krijgt voor zijn hele oeuvre. De prijs is bedoeld voor kunstenaars die zowel op het gebied van de letterkunde als de beeldende kunst actief zijn. Is dat type veelzijdige kunstenaars een uitstervend soort? Ned.3, 19.20-19.55 uur

Barend en van Dorp. Rob Oudkerk over het politiek nieuws van de week en als gast Harry Vermeegen over een nieuwe dvd van zijn tv-programma Pisa. Talpa, 22.30-23.35 uur

DRAMA

Napoleon. Vierde aflevering uit een achtdelige serie over het leven van Napoleon. Naar de biografie van Max Gallo. De Franse keizer beleeft zijn mooiste uur als hij in 1805 bij Austerlitz de Oostenrijkers en Russen verslaat. Oostenrijk moet een vredesdictaat accepeteren en het Franse keizerrijk is op het hoogtepunt van zijn macht. Napoleon trekt verder naar het oosten om ook Pruisen te onderwerpen. Canvas, 21.00-21.50 uur

DOCUMENTAIRE

In the footsteps of Churchill. His finest hour, laatste deel uit een vierdelige reeks. Historicus Richard Holmes vertelt het verhaal van Churchills optreden in de Tweede Wereldoorlog. Op 10 mei 1940 werd hij eerste minister, nadat hij een decennium lang in de politieke wildernis had verkeerd. BBC 2, 21.00-22.00 uur

AMUSEMENT

Door het vuur; de mens achter de brandweer. Reportageserie waarin het persoonlijk verhaal van een aantal brandweerlieden centraal staat. Vandaag een aflevering over een ogenschijnlijk onschuldige garagebrand in Leiden. Wim van de Burg staat samen met zijn collega Wanja van Oudenallen vooraan bij het blussen. Uit het niets vindt een explosie plaats en Wim en Wanja klappen naar achteren. Ze raken hierbij ernstig in hun gezicht verbrand. Dit incident zet hen aan het denken over de risico's van het vak als brandweerman en de gevolgen daarvan voor zichzelf en hun omgeving. Ned. 19.30-20.00 uur

Zonnekinderen in Schotland. Docusoap over zeven verstandelijk gehandicapte jongeren en hun begeleiders op reis in Schotland. België 1, 21.10-20.40 uur

Pulse. Op de bank bij Peter van der Vorst zijn te gast Dwight Schultz en Dirk Benedict, beter bekend als Murdock en Face van het A Team. RTL 4, 21.30-22.30 uur

The Comedy Factory. Laatste aflevering. Jörgen Raymann ontvangt stand-up comedians uit binnen- en buitenland. Ned. 3, 23.05-23.40 uur

SPORT

Eredivisie live. SC Heerenveen-NEC. Met analyses van Johan Derksen. RTL 5, 20.00-22.45 uur

DIGITALE KANALEN

Het tientje van Lieftinck. Een reportage over het omwisselen van het oorlogsgeld door Piet Lieftinck, de toenmalige minister van Financiën. Compleet met de originele beelden uit 1945 van het Polygoon journaal waarin Lieftinck vraagt om de medewerking van de Nederlandse bevolking.

www.nederland4.nl