Televisie Film van de dag

The Great Gatsby. In de jaren zeventig was er geen sprake van dat Hollywood een andere acteur zou kunnen vinden om de rol van de geheimzinnige en charismatische rijkaard Jay Gatsby te spelen dan Robert Redford. Regisseur Jack Clayton, die ooit de mooie Room at the Top had gemaakt, heeft uiterst zorgvuldig de pagina's van het boek van F. Scott Fitzgerald gevolgd (voor de film omgewerkt door Francis Ford Coppola), wat enigszins ten koste gaat van de spanning en de sfeer. Dat valt des te meer op daar duidelijk veel aandacht in deze productie is besteed aan het oproepen van de gouden jaren twintig aan de Amerikaanse oostkust.

Alleen de Oscars voor kostuums en muziek gingen in het rijke filmjaar 1974 (The Godfather II, Chinatown) naar The Great Gatsby. En toch is het beeld van Robert Redford, 's nachts met de handen diep in de zakken van zijn bandplooibroek starend over de oceaan, een filmmoment gebleven om bij stil te staan. The Great Gatsby (Jack Clayton, 1974, VS), BBC2, 00.35-3.00 uur