Schoen Armani moet uit de handel

Het Italiaanse modehuis Armani moet een schoen in Nederland uit de handel halen, omdat het model te veel lijkt op een ontwerp van de Nederlander Jan Jansen. Dat heeft de rechtbank van Amsterdam gisteren bepaald.

Jansen had gevraagd om de schoen ook buiten Nederland te verbieden, maar zo'n uitspraak valt niet onder de bevoegdheid van de Nederlandse rechter. Daarvoor zou nader onderzoek naar nationale wetten in andere landen, zoals Italië en Japan, nodig zijn. Dat voert te ver voor een kort geding, aldus de rechter.

Modehuis Armani, dat betoogde dat zijn ontwerp een slankere neus en dikkere veters heeft dan dat van Jansen, had begin dit jaar de schoenen afgebeeld bij een reclamecampagne voor zijn parfum. Ook bood Armani de nagemaakte schoen onder zijn eigen naam te koop aan in diverse modewinkels.

Prijs van Jansen in Amsterdam: 139 euro. Jansen: ,,In Japan, waar zij de schoen ook te koop aanboden, kostte hij maar liefst 450 euro.'' De eis van Jansen tot rectificatie op hetzelfde formaat als de reclamecampagne van het parfum wees de rechter af. ,,Dat zou buitenproportioneel zijn'', aldus de rechter in zijn uitspraak.