Ring

Kasper Jansen pleit voor het behoud van de decors van Wagners Ring des Nibelungen, die de Nederlandse Opera na de laatste uitvoering in oktober weg wil doen (CS 16 sept.). Hij wil ze onderbrengen in een op te richten operamuseum. Ik begrijp dit halve pleidooi – en wat betreft de haalbaarheid van een dergelijk museum, wereldvreemde voorstel – niet. Hoe spectaculair ook, geïsoleerd van de voorstellingen zijn de decors weinig interessant.

In minder dan tien jaar heeft de Nederlandse Opera een Ring van internationale allure opgebouwd. Om volstrekt onbegrijpelijke redenen wordt daar een einde aan gemaakt. De Ring keert in de huidige enscenering niet terug en de decors worden vernietigd, terwijl er geen enkel vooruitzicht is op een nieuwe Ring. Het zijn niet alleen de decors, het is een complete Nederlandse Ring-traditie die wordt bedreigd.

    • Peter Hofman Kolk