Pas verschenen: Non fictie

Joe Sacco: Onder Palestijnen. Xtra, 304 blz. €25,–

De Amerikaanse journalist en striptekenaar Joe Sacco reisde door de bezette Palestijnse gebieden en maakte er een inmiddels bekroonde, graphic novel van, die nu in vertaling is verschenen. `Als menselijk document, met alle treurige huiskamerverhalen en verregende scènes is Palestine een empathisch en ontroerend eerbewijs aan de verdrukte Palestijnen. Maar als politieke interpretatie is Palestine minder overtuigend; daarvoor is Sacco's visie op het conflict te schematisch en, ondanks zijn oog voor het menselijke tekort, te zwart-wit', aldus Sjoerd de Jong (Boeken 21.12.01)

Willy Peter Reese: Mijzelf merkwaardig vreemd. De Arbeiderspers 252 blz. €22,95

Nieuw deel in de reeks Oorlogsdomein over een soldaat die in 1941 mee moet naar het oostfront en daar een dagboek bijhoudt. `De manier waarop Reese een en ander verwoordt heeft niets moralistisch. Hij probeert de verschrikkingen van het militaire bestaan op een heroïsch-fatalistische manier à la Jünger (met op de achtergrond uiteraard Nietzsche) te aanvaarden.' (Arnold Heumakers, Boeken 30.01.04).

James Megellas: De weg naar Berlijn. Uitgeverij M, 432 blz. €17,95

Memoires van de infanterist James Megellas die in 1944 gedropt werd boven Nederland. `Wat ik heb geschreven is een waarheidsgetrouwe en nauwkeurige neerslag van wat ik in die tijd heb gezien en gevoeld, en al regelmatig verwoordde in brieven naar huis', schrijft de auteur in het voorwoord.