Paleisroof Marokko loopt fataal af

Terwijl het Marokkaanse parlement debatteert over een nieuwe wetgeving die martelpraktijken gaat aanpakken, kampt het land met een schandaal waarbij een van de verdachten het politieverhoor niet heeft overleefd. Het gaat uitgerekend over berovingen in een paleis van Mohammed VI, de koning die van mensenrechten een van de hoofdpunten in zijn beleid heeft gemaakt.

De Marokkaanse koning beschikt over een twintigtal paleizen verspreid door het hele land, die het gehele jaar klaar staan om de vorst tijdens zijn reizen onderdak te bieden. Bij afwezigheid van de koning is roof en gesjoemel binnen de paleismuren vanouds een incidentele bijverdienste voor het personeel. Onder koning Hassan II werden dit soort schandalen zorgvuldig binnenskamers opgelost. Maar zijn zoon Mohammed VI werd vorig jaar al het slachtoffer van een veelbesproken paleisroof in Agadir, waarbij de lokale paleismanager enkele maanden in het gevang verdween.

Vorige week werd bekend dat negentien arrestaties zijn verricht in verband met het verdwijnen van ,,waardevolle objecten'' en het indienen van valse facturen bij een van twee paleizen die de koning in Marrakech aanhoudt. De kwestie overschreed de grenzen van een gebruikelijke paleisroof, nadat bekend werd dat een van de verdachten, de groothandelaar in levensmiddelen Hassan Zubairi, tijdens het verhoor begin deze maand op het politiebureau overleed.

De familie van Zubairi, die zich vrijwillig bij de politie had gemeld, sprak onmiddellijk de verdenking uit dat hij was doodgemarteld en eiste een onderzoek. Maar de betrokken officier van justitie kwam met een autopsierapport waarin volgens hem sprake was van een plotseling probleem met hart en longen. De drie autopsieartsen hadden geen spoor van geweld ontdekt, zo beweerde de aanklager beslist. Afgelopen weekeinde publiceerde het onafhankelijke weekblad Al Ayam evenwel het autopsieresultaat: het slachtoffer bleek te zijn verwond aan zijn hoofd, keel en handen. Dood door marteling is niet uitgesloten.

De invloedrijke commentator Aboubakr Jamaï noemde in zijn column in het onafhankelijke weekblad Le Journal de dood van Zubairi een metafoor van hoe de autoriteiten met de Marokkaanse burgers omgaan. Hij hekelde daarbij het onvermogen van de nieuwe koning om na zes jaar regeren binnen de veiligheidsdiensten een cultuur te creëren van respect voor de burgerrechten ,,en simpelweg voor de wet''.