Op kruistocht in je spijkerbroek

Vandaag staan er geen koeien in de stal, maar lampen, monitoren, camera's en microfoons. De boerderij in Luxemburg is voor een paar dagen de filmset van Crusade in jeans.

Dat is de Engelse titel van het boek Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman. In dat boek flitst de vijftienjarige Dolf met een tijdmachine terug naar het jaar 1212. Hij belandt middenin een stoet van duizenden kinderen. Zij zijn op kruistocht naar Jeruzalem. De film wordt helemaal in het Engels opgenomen, want met een internationale film valt meer geld te verdienen.

Op het erf van de boerderij staat een groot tentenkamp en vrachtwagens vol met fazantenpasteitjes. Als je de appelbomen van heel dichtbij bekijkt, zie je dat de appels er met haakjes in gehangen zijn. ,,Stilte voor opname alstublieft!'' roept iemand in het Engels en dan is iedereen doodstil.

Terwijl de stal wordt omgebouwd tot bakkerij, zoemen buiten de camera's. Omdat het verhaal over een kinderkruistocht gaat, spelen er veel kinderen mee. Geen duizenden, maar ongeveer twintig. De rest wordt er met de computer bijgeplakt. Ze filmen de scène waarin de kruistocht aankomt in de Duitse stad Rottweil. De graaf van Rottweil weigert de kinderen te laten eten van zijn feestmaal. Zeker vijftien keer filmen ze dezelfde scène opnieuw. Joe Flynn (22), die Dolf speelt, vindt het niet vervelend om alsmaar hetzelfde te moeten spelen. ,,Dat is juist het leukste! Want het moet telkens iets beter. Je leert steeds nieuwe dingen bij.''

Iemand roept: ,,Kunnen alle moderne mensen buiten beeld blijven?'' Behalve Dolf en zijn spijkerbroek moet alles in de film middeleeuws lijken. De kruistochtkinderen dragen voddige kleren en hebben vuile strepen op hun gezicht. Er is ook een man die voortdurend de achtergrondgeluiden in de gaten houdt. Als er een vliegtuig overvliegt, is de opname mislukt.

Tussen de opnames door haalt een van de jonge acteurs zijn elektrische gitaar tevoorschijn, een ander luistert naar zijn mp3-speler. Jake (Carolus in de film) ligt in het gras te lezen. Eigenlijk moet hij huiswerk maken. ,,Minstens twee uur per dag. Er loopt een lerares rond op de set om het te controleren. Maar misschien vergeet ze het vandaag.'' Joe blijft zich concentreren op zijn rol. ,,Tijdens de lunch ben ik nog steeds Dolf. Zo kom je het natuurlijkst over in de film.''

De filmploeg is net een circus. Ze reizen stad en land af, ze voeren even een voorstelling op en na een paar dagen zijn ze weer verdwenen. Ze werken maandenlang als een grote familie samen. Joe heeft zijn eigen familie en vrienden al maanden niet gezien. ,,Ik dwing mezelf om daar niet te veel aan te denken. In de film is Dolf ook lang weg van huis. Dus eigenlijk maken we precies hetzelfde mee.'' Volgende week zijn de laatste opnames, in Kroatië. Jake: ,,Ik heb ook wel weer zin om thuis te rugbyen. Of met mijn hond te spelen.''

`Crusade in jeans' draait eind 2006 in de bioscoop.