Mening Cruijff telt voor Verdonk niet

Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken, VVD) heeft geen boodschap aan de mening van Johan Cruijff en bondscoach Marco van Basten over de kwaliteiten van Salomon Kalou (20), speler van Feyenoord. Zij vinden dat het in het belang van Nederland is dat het talent uit Ivoorkust versneld tot Nederlander wordt genaturaliseerd.

Verdonk schrijft deze week in antwoord op schriftelijke vragen van het Kamerlid Nawijn (Groep Nawijn) dat hun standpunten en opvattingen voor haar geen rol spelen bij de beoordeling of Kalou versneld een Nederlands paspoort moet krijgen. De voetballer werd deze zomer tot `Talent van het Jaar' gekozen. Een reden, aldus Nawijn, hem op korte termijn het Nederlanderschap te verstrekken.

Verdonk antwoordt dat ze eerst de uitslag van het bezwaar afwacht dat de speler aantekende tegen haar weigering om zijn naturalisatie te versnellen. De minister besloot in mei dat voor de Ivoriaanse voetballer geen uitzondering wordt gemaakt. Kalou kwam in 2002 naar Nederland en moet regulair nog tot 2009 wachten op een Nederlands paspoort. Hij wil Nederlander worden, omdat hij dan in aanmerking komt voor het Nederlands elftal, dat zich bijna heeft gekwalificeerd voor het WK van volgend jaar in Duitsland.

Ook PvdA-leider Bos nam het deze week tijdens de algemene beschouwingen voor Kalou op. Bos vroeg zich af of het talent van de voetballer niet wordt verspild, als hij nog jaren moet wachten op een Nederlands paspoort. Premier Balkenende bestreed dat de weigering hem versneld te naturaliseren een voorbeeld van verspild talent is. ,,De heer Kalou kan gewoon in Nederland voetballen'', aldus Balkenende. ,,Bovendien blijft het voor de heer Kalou mogelijk om te naturaliseren, alleen niet om versneld te naturaliseren'', schreef de premier in zijn antwoord aan Bos.