Maan in kale takken

Nan Hoover (1931) was een van de grootheden van de videokunst in de jaren zeventig en tachtig. Performances waarbij ze haar eigen lichaam filmde, met verglijdende lichtstralen, of opdoemend uit de mist. De videowerken zijn sfeervol, een onderzoek naar tijd en beweging. Als een van de pioniers van de videokunst nam ze de eerste draagbare videocamera, de portapak Sony, ter hand. Hoover, die als kunstenaar tekende en schilderde, gebruikte de videocamera als een middel om licht en beweging te vangen.

Hoover noemt zich een schilder die af en toe een ander soort kwast gebruikt. Galerie Metis_NL stelt nu foto's, tekeningen en videosculpturen tentoon van de kunstenaar uit de afgelopen tien jaar. De foto's maakte ze met een digitale camera. De foto's lijken bijna min of meer toevallig bij elkaar geplaatst. Daardoor ontstaat geen duidelijk beeld van wat Hoover met de foto's beoogt.

Still/Movement is een zelfportret waarbij ze haar haren woest voor haar gezicht laat wapperen, in een uitgekiende lichtstraal. Die gerichtheid op het eigen lichaam, dat in haar vroege performances als projectiescherm diende, zie je hier ook weer terug. In de foto's Projections I en II bijvoorbeeld zie je de strepen van een beeldscherm. In een onduidelijke ruimte ontwaar je met moeite een menselijke gestalte. Hoover laat ook videopresentaties zien, zoals La Luna uit 2002, afgespeeld op een klein schermpje. Een maan priemt door de kale takken van een boom. Het werk is bijna lieflijk romantisch, misschien ook doordat het op klein formaat getoond wordt.

Tijd, beweging en licht spelen nog steeds een rol, zoveel wordt duidelijk uit de video's, foto's en houtskooltekeningen, waarin haar gelaat in een draai een witte afdruk achterlaat in een zwart vlak van houtskool. Hoovers gebruik van verschillende media maakt de presentatie te divers. De werken lijken volkomen los van elkaar te staan. Soms romantisch en amechtig, zoals de foto van een dame op een hotelkamerbed, en dan weer grofkorrelig zoals No. I. De werkelijkheid is van zo dichtbij op de korrel genomen, dat deze abstract wordt verandert. Jammer genoeg weten niet veel van de getoonde werken te intrigeren.

Works by Nan Hoover t/m 8 okt in Metis-nl, Lijnbaansgracht 316, Amsterdam. Open wo t/m za, 13-17u.inl: 020-6389863, www.metis-nl.com

    • Machteld Leij