Ier McQuaid gekozen tot voorzitter UCI

De Ier Pat McQuaid is vanochtend tot voorzitter van de internationale wielerunie UCI verkozen. Hij wordt daarmee de opvolger van de Nederlander Hein Verbruggen die na veertien jaar opstapt.

Joop Atsma werd tijdens het congres van de UCI in Madrid gekozen tot lid van het hoofdbestuur. Het CDA-Tweede-Kamerlid was een van de elf kandidaten, er waren negen bestuurszetels beschikbaar. Atsma is voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie.

De uitverkiezing van McQuaid, die de kandidaat was namens de UCI, maakt waarschijnlijk een eind aan de machtsstrijd die de afgelopen maanden bij de wielerbond gaande was. Verbruggen had eerder aangegeven dat de twee andere kandidaten, de Maleisiër Darshan Singh en de Spanjaard Gregorio Moreno, ,,volslagen ongeschikt'' waren.

Voorafgaande aan de verkiezing tijdens het UCI-congres hadden Sing en Verbruggen hun kandidatuur teruggetrokken. Het wegvallen van de Indiase kandidaat, die zich kansloos achtte, was verrassend. Verbruggens terugtreden was verwacht. Hij had zich alleen aangemeld voor het geval McQuaid zou wegvallen. McQuaid won de strijd met ruim verschil. Hij kreeg 31 afgevaardigden achter zich, Moreno 11. Mogelijk tracht de Spaanse wielerbond via de rechter de uitslag ongedaan te maken, omdat Moreno geen eerlijke kans zou hebben gehad.

Gisteravond maakte de UCI al bekend dat er een akkoord is bereikt tussen de wielerunie en de organisatoren van de Ronde van Frankrijk, Italië en Spanje. Net als dit seizoen zullen de grote koersen deel uitmaken van de ProTour-competitie. Verdere details over de overeenkomst waren vanochtend nog niet bekend.

De organisatoren van de Franse Tour, de Italiaanse Giro en de Spaanse Vuelta waren aanvankelijk van plan om te breken met de ProTour-competitie waarin alle belangrijke ploegen en koersen waren verenigd. Ook wilden de grote etappekoersen zich niet meer binden aan de UCI-regels, bijvoorbeeld op het vlak van de puntentelling en marketing.

Het akkoord op de vooravond van de verkiezing van de UCI-voorzitter kon worden gezien als een steun in de rug van McQuaid, die als vertegenwoordiger van het bestaande UCI-bestuur gold. Moreno pleitte voor een wereldwijde ProTour. Die competitie is nu zuiver Europees.

De Australiër Michael Rogers heeft gisteren voor de derde achtereenvolgende keer beslag gelegd op de wereldtitel tijdrijden. Bij de Nederlandse profs presteerden Thomas Dekker met een 35ste en Joost Posthuma met een 37ste plaats teleurstellend.

Rogers kreeg de regenboogtrui in 2003 in zijn bezit nadat de winnaar van die editie, de Engelsman David Millar, vele maanden laterhad toegegeven doping (epo) te hebben gebruikt.