Hoger beroep van Chodorkovski afgewezen

Een Moskouse rechtbank heeft het hoger beroep, dat door tycoon Michail Chodorkovski was aangespannen tegen zijn veroordeling tot negen jaar gevangenisstraf wegens belastingontduiking en fraude, van de hand gewezen, maar de straf wel met één jaar bekort, tot acht jaar cel. Op één na alle aanklachten tegen Chodorkovski werden door de rechtbank bevestigd. De oud-topman van oliegigant Yukos herhaalde gisteren dat ,,Kremlin-bureaucraten'' de zaak tegen hem en zijn bedrijf in scène hebben gezet. ,,Er is geen rechtvaardigheid in deze zaak.'' Door de uitspraak kan Chodorkovski zich niet, zoals hij van plan was, kandidaat stellen bij de tussentijdse verkiezing van een nieuw Doema-lid, in december. Gisteren besloot de Russische regering het visum van Chodorkovski's Canadese advocaat Robert Amsterdam niet te verlengen; Amsterdam moet Rusland vandaag verlaten.