Geweld in zuiden van Thailand

In het islamitische zuiden van Thailand is het geweld opgelaaid na de moord, eerder deze week, op twee Thaise militairen die in gijzeling werden gehouden in een dorpje. Volgens een politiewoordvoerder zijn gisteren en vandaag ten minste vijf mensen gedood, onder wie twee agenten. De politiemannen begeleidden een groep leerlingen naar school toen onderweg een bom tot ontploffing werd gebracht.

Bij het geweld in het zuiden van het voor het overige overwegend boeddhistische Thailand zijn sinds begin vorig jaar naar schatting al meer dan duizend mensen om het leven gekomen. De regering, die islamitische separatisten de schuld geeft, heeft deze zomer de noodtoestand uitgeroepen. De overwegend islamitische bevolking in de drie zuidelijke provincies verwijt de Thaise overheid haar te discrimineren.

De leider van een van de rebellenorganisaties in het zuiden, Lukman B. Lima, heeft gewaarschuwd voor verdere escalatie van het conflict. Volgens hem staan jonge buitenlandse islamitische strijders klaar om de strijd voor een onafhankelijk thuisland in het zuiden van Thailand te steunen, indien de regering van premier Thaksin doorgaat met haar ,,onderdrukking'' van de moslims. Lukman is leider van de Pattani United Liberation Organization. Hij zei in een interview voorstander te zijn van vredesbesprekingen met de regering in Bangkok. Maar, zei hij ook: ,,Als de regering ervoor kiest om te doden en om te doden zonder reden, zullen strijders uit Indonesië en uit Arabische landen ons misschien gaan helpen, want volgens de islam kunnen echte moslims niet passief toekijken als hun moslimbroeders worden afgeslacht.''