`Geheime deals' blijven vaag

Tele2 zou Versatel over kunnen nemen door een stiekeme afspraak met grootaandeelhouder Talpa. ,,Een complottheorie'', bezweert Talpa echter.

Talpa zelf noemt het een complottheorie, maar voorzitter Peter Paul de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) zegt dat ,,het heel goed zo zou kunnen zijn''. John de Mol, eigenaar van investeringsmaatschappij Talpa en daarmee van 42 procent van telecombedrijf Versatel, zou stiekem om de tafel hebben gezeten met Tele2, het bedrijf dat Versatel wil kopen. Als Tele2 zou beloven de komende jaren Talpa's televisieprogramma's te kopen en uit te zenden, zou De Mol akkoord gaan met het `lage' bod van het telecombedrijf.

Dit betoogde de VEB gisteren voor de Ondernemingskamer in Amsterdam, waar een rechtszaak plaatsvond van verschillende investeringsmaatschappijen en de VEB tegen Versatel, Talpa en Tele2. De VEB en de investeringsmaatschappijen, die samen 13,6 procent van de aandelen Versatel hebben, vinden het bod van telecombedrijf Tele2 van 2,20 euro te laag. Zij worden gesteund door de stichting TeleNee, die 800 leden heeft met zo'n 4 procent van de aandelen.

Ook de investeringsmaatschappijen vermoeden dat er geheime afspraken zijn tussen Tele2 en Talpa, maar net als de VEB kunnen ze dat niet bewijzen. De advocaat van Talpa, J. Van der Staay, vertelde dat er nu twee commerciële overeenkomsten zijn tussen Talpa en Versatel. Samen met RTL verzorgen ze de televisieproducties van de voetbalwedstrijden uit de eredivisie. En Versatel mag de opnames van tv-programma Big Brother gebruiken om via internet uit te zenden. Van der Staay: ,,Dat is alles wat er is.''

Naast de theorie over de `geheime afspraken' hadden de investeringsmaatschappijen, waaronder Centaurus en Mellon, meer bezwaren tegen het Tele2-bod. Zo vinden zij het onrechtmatig dat Tele2 in het biedingsbericht aankondigt Versatel door middel van een juridische fusie toch over te willen nemen, ook als niet de wettelijk vereiste 95 procent van de aandelen wordt aangemeld. Zo zouden aandeelhouders die hun stukken niet aanmelden alsnog worden gedwongen dat te doen. Gezien de grote weerstand tegen het bod is de kans groot dat dit scenario werkelijkheid wordt. Volgens Tele2 zijn juridische fusies een gebruikelijk instrument voor bedrijven om de volledige zeggenschap over een overnameprooi te krijgen en worden de aandeelhouders op die manier niet benadeeld.

De investeringsmaatschappijen eisen dat het Versatel wordt verboden besluiten te nemen die verband houden met het bod. Komende donderdag is er bijvoorbeeld een aandeelhoudersvergadering waarop moet worden besloten dat de Duitse activiteiten van Versatel mogen worden verkocht aan investeerder Apax. Dat was onderdeel van de overeenkomst tussen Versatel en Tele2. Als de rechter de investeerders gelijk geeft en die afspraak niet door kan gaan, trekt Tele2 zijn bod in, maakten de verdedigende partijen duidelijk.

Wat is dan het alternatief? Een andere bieder op Versatel heeft zich nog niet gemeld. ,,Versatel kan ook zelfstandig doorgaan'', zei de advocaat van de investeringsmaatschappijen gisteren. De advocaten van de verdedigende partijen schetsten een ander scenario. Als de kans op een overname voor Versatel is verkeken, zouden de investeerders hun aandelen `dumpen' en zou de koers van Versatel kelderen. ,,Ik zie niet in waarom Versatel en de andere aandeelhouders aan dit risico moeten worden blootgesteld'', zei Versatels advocaat.

De Ondernemingskamer doet komende dinsdag uitspraak.

    • Elske Schouten