Fortis ziet af van bod op Dexia

Bank en verzekeraar Fortis zal geen vijandig bod uitbrengen op de Belgische bank Dexia. Dat heeft Fortis-topman Jean-Paul Votron gisteren bekendgemaakt.

Het besluit van Fortis volgt op de afwijzende reactie van Dexia op een voorstel van Fortis om te praten over een samengaan van beide financiële instellingen.

Dexia, de derde bank van België, wees Fortis gisteren de deur, slechts enkele uren na de toenaderingspoging van het Belgisch-Nederlandse concern. Volgens het bestuur van Dexia zou een inlijving door Fortis niet in het belang zijn van de bank zelf noch van de aandeelhouders van Dexia.

Tijdens een telefonische persconferentie zei Votron zeer teleurgesteld te zijn in de reactie van Dexia, maar hij sloot een vijandige overnamepoging uit. ,,Dat zou niet overeenkomen met de cultuur van Fortis. Wij hebben dit bedrijf de afgelopen veertien jaar opgebouwd zonder vijanden te maken, ik zou dit graag zo houden'', zei de bestuursvoorzitter. De beurswaarde van Fortis is 30 miljard euro, die van Dexia ongeveer 21 miljard.

De toenaderingspoging van Fortis, die deze week uitlekte via een Belgische krant, wekte verbazing in de financiële wereld. Votron zei eerder dit jaar namelijk dat Fortis naar overnames zou kijken buiten de Benelux. Fortis kocht enkele maanden geleden al de Turkse bank Disbank. Een poging het Nederlandse NIB Capital over te nemen – ook al in tegenspraak met de uitgestippelde strategie – mislukte.

Een acquisitie van Dexia zou echter niet tot doel hebben de positie van Fortis in België te versterken, zei Votron gisteren. ,,Dit zou een internationale deal zijn geweest. Dexia haalt maar 10 procent van de winst uit de Belgische operaties''. Votron zei ervan overtuigd te zijn dat een samengaan substantiële voordelen op zou leveren voor beide financiële instellingen.

Of een overname de goedkeuring van de mededingingsautoriteiten zou hebben gekregen valt te bezien. Circa 80 procent van de bankensector voor particulieren in België is in handen van slechts vier banken: Fortis, KBC, Dexia en de Nederlandse ING.