Expats willen weg

Veel buitenlandse werknemers van internationale organisaties willen weg uit Nederland. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van een enquete die gehouden is onder 3400 werknemers van verschillende internationale organisaties in Den Haag en omgeving.

Meer dan de helft van het personeel van het Joegoslavië-tribunaal, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens, het Europees Octrooibureau, het Europees ruimtevaartagentschap ESA en de Haagse NAVO-vestiging NC3A vulde de enquête in. De enquête is uitgevoerd door de personeelsverenigingen van de organisaties.

De buitenlandse werknemers zijn onder meer ongerust over de wijzigingen binnen de gezondheidszorg, belastingregels, problemen met verblijfsvergunningen, de dure kinderopvang, de moeilijkheden om een passende woning te vinden en het groeiende wantrouwen van Nederlanders jegens vreemdelingen, zo staat in de conclusies van het conceptrapport zoals het ANP die bekend maakte. Bronnen bij de organisaties willen niet op de details ingaan omdat het rapport niet openbaar is, maar bevestigen wel de hoofdconclusies.

Den Haag is gastheer voor ten minste zeventig internationale organisaties, meer dan tachtig ambassades en consulaten, tien internationale scholen en tal van hoofdvestigingen van grote multinationals. De internationale gemeenschap is volgens officiële schattingen ten minste 26.000 mensen groot. Het gemeentebestuur hecht zeer veel waarde aan deze internationale inbreng en noemt zich graag de juridische hoofdstad van de wereld.

Begin dit jaar klaagden enkele internationale organisaties al over een inflexibele rijksoverheid en stroperige regelgeving.