Energieprijs kost banen in industrie

Energie-intensieve bedrijven in Delfzijl schrappen banen als gevolg van de hoge energieprijzen. Op Chemiepark Delfzijl sluit Methanolproducent Methanor één van zijn twee fabrieken voor het eind van dit jaar.

In de andere wordt de productie teruggebracht. Daarbij verdwijnen 40 van de 98 arbeidsplaatsen bij het bedrijf, stelt algemeen directeur Willem van den Bos.

Bij aluminiumsmelter Aldel (500 werknemers), onderdeel van Corus, verdwijnen 60 arbeidsplaatsen, om de concurrentie het hoofd te bieden. Een aantal ondernemingsraden in de Eemsmondregio heeft minister Brinkhorst van Economische Zaken een brief gestuurd, waarin staat dat de koppeling van de sterk gestegen olieprijzen aan aardgas een aantal bedrijven de kop zal kosten. Er zouden hierdoor in het Eemsmondgebied meer dan 1.000 directe en nog meer indirecte arbeidsplaatsen op de tocht staan. ,,Erg wrang en zuur, vooral omdat je zelf vlakbij een gasbel woont, maar toch een hoge prijs voor het aardgas moet betalen'', aldus J. Wierenga namens een aantal gezamenlijke ondernemingsraden. Het steekt hem dat de overheden elders in Europa energie-intensieve industrieën wel lagere tarieven aanbieden.

Op het 140 hectare grote Chemiepark in Delfzijl staat 17 procent van de totale chemische industrie van Nederland. De fabriek van Aldel, die 35 jaar in Delfzijl staat, produceert per jaar 160.000 ton aluminium. Energie is daarbij een grote kostenpost. Het huidige energiecontract van de aluminiumsmelter loopt op 1 januari 2006 af. Als Aldel een hogere prijs moet gaan betalen voor stroom, heeft het bedrijf een groot probleem.

De twee fabrieken van Methanor produceren jaarlijks gezamenlijk 1 miljoen ton methanol, dat wordt vervaardigd uit aardgas en stoom. Door de hoge aardgasprijzen moet één fabriek worden stilgezet, aldus directeur Van den Bos. De andere draait op halve kracht, om aan de lopende contracten te kunnen voldoen. ,,Aardgas maakt 80 procent uit van onze productiekosten. Op elke ton methanol die we produceren, leggen we geld toe'', aldus Van den Bos. Voor de 40 werknemers wordt een sociaal plan opgesteld.

Van den Bos vreest dat de andere fabriek volgend jaar ook dichtgaat. ,,Of er moet een wonder gebeuren, dat wil zeggen dat de prijs van methanol verdubbelt of de olie- en aardgasprijs drastisch daalt. Beide zie ik niet gebeuren.''

Concurrenten van Methanor ,,bouwen fabrieken in Chili en het Midden-Oosten waar de gasprijs vijf tot zes keer lager ligt dan hier'', alus Van den Bos. Volgens zowel Van den Bos als OR-woordvoerder Wierenga is de situatie ,,dramatisch'', maar wordt die in Den Haag niet onderkend.