Berlusconi: Fazio kan niet aanblijven

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft het vertrouwen opgezegd in president Antonio Fazio van de Italiaanse centrale bank. De bankpresident wordt beschuldigd van partijdigheid in de overnamestrijd om Antonveneta tussen de Banca Popolare Italiana en ABN Amro.

Berlusconi zag zich gedwongen Fazio te laten vallen in een poging zijn kabinet te redden. Gisteren diende minister van Financiën Domenico Siniscalco zijn ontslag in. Als opvolger is gisteravond Giulio Tremonti aangesteld, vice-premier en voorganger van Siniscalco.

,,Aanblijven van Fazio is niet meer opportuun en niet in overeenstemming met de internationale geloofwaardigheid van ons land'', aldus de premier. Enkele uren later relativeerde hij die uitspraak. Op de vraag wat er gebeurt als Fazio niet opstapt, zei hij: ,,Alleen de Europese centrale bank kan Fazio dwingen af te treden.''

Berlusconi moest ook coalitiegenoot UDC een concessie doen om zijn regering te redden. Hij stelde zijn leiderschap ter discussie om deze christen-democratische partij tegemoet te komen. Zij wil voorverkiezingen om te bepalen wie de centrumrechtse kandidaat voor het premierschap wordt bij de verkiezingen in april 2006. UDC-leider Marco Follini, zei gisteravond in het bijzijn van Berlusconi: ,,Er zijn er die denken dat Berlusconi de beste kandidaat is. En er zijn er, zoals ik, die dat niet vinden.'' Berlusconi zei zichtbaar geprikeld: ,,Als er twijfel bestaat, vinden we daarvoor de beste oplossing.''