Belastingzaak bedreigt winst TNT

Bij postbedrijf TNT zijn nieuwe fiscale onregelmatigheden aan het licht gekomen die negatief kunnen zijn voor de financiële resultaten en positie. De koers van TNT daalde vanmiddag met bijna 7 procent.

TNT, het moederconcern van het Nederlandse postbedrijf TPG Post, maakte gisteravond even na tien uur in een persbericht bekend dat het een onafhankelijk onderzoek start naar ,,bepaalde belastingkwesties uit het verleden''. In februari 2003 bleek dat TNT een probleem had met de belastingdienst in Groot-Brittannië. Uit intern onderzoek werd duidelijk dat enkele TNT-dochters informatie aan de Britse fiscus hadden achtergehouden. TNT trof daarvoor een voorziening van 59 miljoen euro.

De nu aangekondigde onderzoeken vloeien volgens het concern voort uit het onderzoek in Engeland. Het betreft zowel een ,,aanvulling'' op die kwestie als ,,de fiscale positie van enkele dochterondernemingen elders''. Om hoeveel dochterbedrijven het gaat, in welke landen en op welke periode het betrekking heeft wilde een woordvoerster vanochtend niet zeggen.

Op initiatief van de raad van commissarissen, onder leiding van de voormalig financieel directeur van Philips Jan Hommen, gaat de boekhoudcommissie van de raad van commissarissen de onderzoeken leiden. De raad heeft Karel Kooijman aangesteld om de onderzoeken te coördineren. Kooijman was tot 2000 hoofd van de fiscale afdeling van Shell, daarna was hij tot 2003 adviseur van het ministerie van Financiën. Kooijman is deze week met zijn werkzaamheden bij TNT begonnen. Een ,,onafhankelijk advocatenkantoor'' zal hem hierbij assisteren.

TNT-woordvoerster Daphne Andriesse verwacht dat de onderzoeken ,,in de loop van volgend jaar'' zullen zijn afgerond, maar hoopt dat ,,al eind dit jaar'' details eruit kunnen worden bekendgemaakt. Zij herhaalde de vrees dat de kwestie ,,materieel effect'' kan hebben op TNT's resultaten.

Begin deze week maakte TNT bekend dat de financiële man uit de raad van bestuur, Jan Haars, opstapt. Zijn vertrek heeft volgens woordvoerster Andriesse ,,absoluut niets'' te maken met de fiscale onderzoeken. Haars is financieel bestuurder sinds augustus 2002. De huidige topman van TNT, Peter Bakker, was financieel bestuurder tot november 2001.

Op de effectenbeurs van Amsterdam had het aandeel TNT rond het middaguur zo'n 660 miljoen euro van zijn waarde verloren op een koers van 19,90 euro. Verschillende analisten stelden hun waardering neerwaarts bij.