Banen weg bij Delta

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Airlines gaat tussen de 7.000 en 9.000 banen schrappen, bijna een vijfde van het totale personeelsbestand. Van de overige werknemers verlaagt Delta het salaris.

De maatregelen maken deel uit van een reeks bezuinigingen die de luchtvaartmaatschappij voor een faillissement moeten behoeden. Delta vroeg vorig week uitstel van betaling aan (de zogeheten Chapter 11-status). In de VS geldt Chapter 11 gewoonlijk niet als voorbode van een faillissement, maar geeft het het bedrijf gedurende enkele maanden wat meer financiële flexibiliteit, bijvoorbeeld om saneringen door te voeren.

Delta wil met de geplande bezuinigingen 3 miljard dollar (2,5 miljard euro) op jaarbasis besparen. Die operatie moet eind 2007 voltooid zijn. Bij Delta loopt ook al een andere bezuinigingsronde, die in 2006 afgerond moet zijn en die 5 miljard dollar op jaarbasis moet opbrengen. Behalve banen schrapt Delta ook ongeveer een vijfde van alle binnenlandse vluchten in de VS, omdat te veel stoelen daar leeg blijven. Het bedrijf verwacht hierdoor 180 vliegtuigen minder nodig te hebben.

Delta, met hoofdkantoor in Atlanta, is de op twee na grootste luchtvaartmaatschappij van de VS en heeft last van de sterk gestegen brandstofprijzen en een schuldenlast van meer dan 20 miljard dollar. Bestuursvoorzitter Gerald Grinstein zei in een intern bericht aan alle Delta-werknemers dat na de verschillende operaties ,,een kleinere, efficiëntere luchtvaartmaatschappij'' over moet blijven.