Zaad van kever kan leven verlengen

Het zaad van stambonenkevers kan het leven verlengen van de vrouwtjes waar de kever mee paart. Welke stof in het zaad leidt tot levensverlenging is nog niet bekend. In een onderzoek van biologen van de Universiteit van Uppsala leefden vrouwtjes die paarden met kevers die leefden in een voedselrijke omgeving bijna een dag langer dan vrouwtjes die paarden met mannetjes die afkomstig waren uit een keverstam die in een voedselarme omgeving was opgekweekt. Een dag extra is veel voor een kever die normaal nog geen drie weken leeft. De vrouwtjes zelf waren afkomstig van een stam die `normaal' te eten had gekregen. De biologen menen dat de kevers in hun sperma een of meerdere ingrediënten kunnen aanmaken die het leven van de vrouwtjes verlengen (Proceedings of the Royal Society B). De stamboomkever, (Acanthoscelides obtectus) is enkele millimeters lang en geldt als ongedierte.