Yes

Het is alweer zo'n tien jaar geleden dat in de Nederlandse bioscoop een film van Sally Potter te zien was. Orlando en The Tango Lesson waren de laatste, niet gemakkelijke, maar wel succesvolle films. Nu keert ze terug met Yes, compromisloos naar vorm, maar toch toegankelijk naar inhoud, voor wie niet alleen met zijn verstand kijkt. In gerijmde zinnen horen we van het leven van een Zij en een Hij die elkaar ontmoeten voor het oog van de werkster in haar huis. Zij is een getrouwde microbioloog, hij is een gevluchte chirurg uit Libanon. Tussen hen ontspint zich een liefdesgeschiedenis in symmetrische kaders en spierwitte decors. Ze is een schaakspel tussen wereldleiders, waarbij de dood van het communisme in de vorm van een stervende tante wordt beweend. Maar ook een oerdans, die tussen Hij en Zij. Wie oog wil hebben voor de plotselinge passie van Zij en Hij, krijgt van Potter alle uithoeken van de menselijke ziel te zien.

Yes. Regie: Sally Potter. Met: Joan Allen, Simon Abkarian, Sam Neill, Shirley Henderson, Sheila Hancock, Samantha Bond. In: The Movies, Amsterdam; Lumière, Maastricht; Cinerama, Rotterdam; Louis Hartlooper, Utrecht.