Wat doen de kinderen

Denken als detective

Speeltheater Holland herneemt dit najaar de voorstelling Hond in de Nacht, een mix van poppenspel, toneel en videoanimatie naar het populaire boek Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht van Mark Haddon. In Hond in de Nacht lost de 14-jarige Daan, detective en autist, de moord op zijn buurhond op. Zowel kinderen vanaf 9 jaar als hun ouders worden gegrepen door de wijze waarop. Om in Daans geest te kruipen, staat in de foyers een spel opgesteld. Daan lost het op in 12 seconden. Wie doet hem dat na?

Voorstellingen op zaterdag 14 sept Speeltheater Holland in Edam (14u30) en op zondag 25 sept in SSB Utrecht (14 en 16u). Inl. www.speeltheater.nl

Mummies onderzoeken

Mummies spreken tot de verbeelding. Mummies uit het oude Egypte, maar ook dieren die op een natuurlijke wijze gemummificeerd zijn. Het zijn de buitenbeentjes in het museumdepot; te mooi of te weerzinwekkend om weg te gooien. Het Natuurmuseum Nijmegen brengt met de expositie Mysterieuze Mummies: dode dieren leven voort! deze dierenmummies weer tot leven. De expositie, voor kinderen van 9, begint met een filmpje over een broer en zus die tijdens hun kampeervakantie in Frankrijk in een oude schuur een gedroogde dode kat vinden. Daarna kun je kennis maken met vele aspecten van mummies, interactieve spelletjes spelen en je kennis over het oude Egypte testen. Zo liggen in een piramide enkele eekhoorns, die op verschillende manieren gemummificeerd zijn: met zout, rook en veen. Raad hoe!

Dag in het Natuurmuseum Nijmegen. Ma-vr van 10-17u, zon van 13-17 uur. Inl. 024-3297070 of

www.natuurmuseum.nl

Op kruistocht gaan

Dit najaar besteedt het vernieuwde Museum Catharijneconvent aandacht aan een van de grote fenomen van de Middeleeuwen, de kruistochten. Wat waren hun motieven? Hoe werden ze in het Oosten ontvangen? Speciaal voor kinderen zijn er twee gratis spannende speurtochten uitgezet (6-8 en 9-12 jaar). De kinderen stappen in de schoenen van een kruisridder en maken een tocht door de tentoonstelling.

Na het beantwoorden van alle vragen en opdrachten mogen zij zich een volwaardig kruisridder noemen en ontvangen dus een oorkonde.

Open di-vrij van 10-17u, za en zo 11-17u. Entree: €7 (volw), 3,50 (t/m 17). T/m 5 jaar: gratis. Inl 030-2317296 of www.catharijneconvent.nl

Sprookjes lezen

De sprookjes van Grimm maken deel uit van de wereldliteratuur. Deze maand verschijnt er een nieuwe vertaling.

De Française Charlotte Dematons (1957) die studeerde aan de Rietveld Academie in Amsterdam maakte prachtige illustraties voor deze nieuwe uitgave van de Grimm-sprookjes. Wel honderden fullcolour tekeningen, soms paginagroot sieren het boek.

De gebroeders Grimm & Charlogge Dematons. Grimm. ISBN 90-5637 528 8. 558 pagina's. Tot en met 31 dec €24,95. Daarna €29,95.

Naar een musical

Na het grote succes van Kikker en Dolfje Weerwolfje presenteert Theater de Veste een nieuwe familiemusical van Theater Terra. Kleine Ezel is opnieuw gebaseerd op kinderliteratuur, dit maal de bekende prentenboekjesserie van Rindert Kromhout en Annemarie van Haeringen.

De vriendschap tussen mamma Ezel en Bok, Das en Feestvarken en de band tussen Kleine Ezel en Jakkie staan centraal in een speciaal voor Theater Terra geschreven, nieuw verhaal.

Met o.a. Christa Lips, Sven Polak, Simon Zwiers. Regie: Wilma Hoornstra.

Voorstellingen op woensdag 28 sept om 15 en 16 uur in Theater de Veste, Delft. Entree: €15 (volw.) of 10 (kinderen). Inl.www.theaterdeveste.nl of (015) 2121312

Paarden aaien

Voor kinderen die dol zijn op dieren, is er AnimalKids tijdens de Utrechtse Paardendagen. Dit dierenevenement is een ontmoetingsplaats voor alle dierenliefhebbers, met informatie over grote dieren (paarden) en kleine dieren (ratten), dikke (olifanten) en dunne (slangen), grijze dieren (muizen) en kleurrijke (papegaaien). Zo kun je ontdekken welk dier bij je past als kameraadje.

Er zullen o.a shows gegeven worden met paarden en honden, en kinderen kunnen ook zelf deelnemen aan een demonstratie. Ook is er een goochelaar en een clown, muziek en dans.

Animal Kids Life, zondag 25/9 in de Tuindorphal (Voordorphallen op het Veemarktcomplex), Utrecht.

Open van 10 tot 17uur. Entree: € 10 of 5 (kinderen).

Kolven en bikkelen

Zondag 25/9 kunnen kinderen zich uitleven in middeleeuwse spelletjes in het Historisch OpenluchtMuseum Eindhoven.

De nu vergeten spelletjes zijn gebaseerd op een schilderij van Pieter Breughel. Kegelen, wijnvat rollen, kolven, hoepelen, ketelslaan of bikkelen; kinderen in de Middeleeuwen vermaakten zich er prima mee. Met een kinder-doe-kaart kunnen kinderen meedoen en krijgen ze een wafel en limonade van de herbergier toe.

Om 14 uur geeft een historisch geklede gids een rondleiding door de prehistorie en de Middeleeuwen.

Onder begeleiding van een betalende volwassenen, hebben kinderen t/m 16 jaar gratis toegang.

Inlichtingen: www.historisch-openluchtmuseum-eindhoven.nl

Informatie over de Kinderagenda kunt u sturen naar:

Agenda NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Of naar agenda@nrc.nl