Vitesse struikelt in bekertoernooi na strafschoppen

Vitesse heeft de tegenvallende start in de competitie een vervolg gegeven in het nationale bekertoernooi. In het eigen stadion verloor de voetbalclub uit Arnhem gisteravond in de tweede ronde na het nemen van strafschoppen van AGOVV Apeldoorn, waardoor de ploeg van trainer Edward Sturing is uitgeschakeld. De wedstrijd eindigde na de officiële speeltijd en verlenging in 3-3.

AGOVV schakelde de derde eredivisieclub uit, nadat eerder RBC Roosendaal al sneuvelde. Gisteravond won FC Groningen bovendien in het eigen stadion van Sparta (2-0). Als excuus voor de wanvertoning kon de club uit Rotterdam het gemis van `aanspeelpunt' Obodai aanvoeren. De Ghanese middenvelder heeft last van een kuitblessure, die door de lange busreis verergerde. Naast AGOVV kwamen de verrassingen in de tweede ronde op naam van de amateurs van AFC, Jong Ajax en De Treffers, die zich alle plaatsten voor de derde speelronde van het toernooi.

Vitesse leek door een snel doelpunt van Knopper (derde minuut) een eenvoudige avond tegemoet te gaan, maar moest vervolgens nog voor rust drie tegentreffers incasseren. Twee daarvan kwamen op naam van Gonzalo Garcia-Garcia. De Spanjaard, opgeleid bij het `grote' Real Madrid, scoorde in de achtste en in de 23ste minuut, de laatste vanaf de strafschopstip. Ter Heide had na vijf minuten de gelijkmaker aangetekend.

Na de onderbreking kwam Vitesse nog terug tot 3-3 (Janssen en Knopper), waarna strafschoppen de beslissing moesten brengen. De 42-jarige doelman Van der Gouw, nota bene een oud-speler van Vitesse, speelde een hoofdrol: hij stopte de inzet van zowel Knopper als Swerts.

FC Utrecht en Roda JC, twee clubs met eveneens een matige seizoensstart in de eredivisie, mochten hun zelfvertrouwen opvijzelen tegen amateurclubs. Beide voldeden aan de verwachtingen. Utrecht won met 4-0 bij ASWH, en Roda was op eigen veld met 4-0 te sterk voor Rijnsburgse Boys. Oper, de pas aangekochte spits uit Estland, maakte de eerste twee doelpunten in Kerkrade. De eindstand was al voor rust bereikt. NAC was te sterk voor FC Zwolle (4-2), en dankte de overwinning onder meer aan twee treffers van een oud-speler van de thuisclub, Slot.

Voor de amateurs van DCG en HSC'21 eindigde het bekertoernooi in de tweede ronde. DCG verloor van de profs van Go Ahead Eagles (1-3), terwijl HSC'21 met 2-0 onderuit ging tegen FC Eindhoven. De Treffers plaatste zich in navolging van AFC wél voor de derde ronde door de collega's van Excelsior'31 te verslaan: 4-0. De derde ronde van het bekertoernooi is op 25 en 26 oktober.